~Ops.....sapa tu?~



Lama betul ya tak citer pasal progress umah......kontraktor asal umah, selepas sepakat ngan en hubby dan dipanggil berbincang, kami dah terminate.....dalam erti kata lain, mintak dia henti kerja yg ada setakat tu sahaja dan kami nak cari tukang sendiri.....tu pun dalam pada kami siap nak bayar2 dia sumer duit dia as perjanjian, dia masih nak continue kerja di 2-3 tempat yang masih belum diselesaikan......sakit hati tengok progress kerja kalu masih serah pada dia......mana taknya, nak tegur apa pun tak boleh.....tp sehingga ke hari ni, tukang2 dia masih tak settle kerja2 yang tertangguh dan nampak gayanya, terpaksa le kami soh tukang2 kami selesaikan.....kalau tunggu dia, entah le.....

Tukang tile yang kontraktor bawa baru2 ni pun, kami soh kontraktor terminate.....mmg sangat2 tak puas hati walaupun tukang tile tu orang china....mmg senget benget dikerjakan tile2 tu.....tak tahu le apa tak kena.....lepas kena tegur, ketuk2 le sikit tile.....then kami bagitau kontraktor pada masa tu yang kami nak cari tukang tile sendiri......bertekak sekejap ngan kontraktor bila dia cakap tak setuju ngan kerja tukang tile kami yang nak pecahkan sumer tile2 yang dah pasang di tingkat atas.....masa tu le kami panggil dia datang nak berbincang.....dalam sms bukan main lain tegasnya, bila jumpa lain pulak jadinya......akhirnya....selamat kami uruskan sendiri.....mmg penat berkejar ke sana ke mari.....especially en hubby......ye le....bila uruskan sendiri, mula le tukang2 sekejap2 tanya, sekejap2 call....tp x pe le....paling2 dia orang dengar kata tuan rumah...

Yang kat atas tu tukang tile kami.....orang siam....orang sini je.....muda2 lagi....dia pun banyak projek lain dok berbaris nak buat tp mmg rajin buat kerja.....tp kalau pun dia buat kerja kat umah lain, dia tetap hantar orang lain uruskan kerja kat umah kami.....tengahari dia akan datang monitor.....jauh beza ngan orang melayu yang ada.....time makan mmg sekejap.....air pun siap bawak satu flask.....compare yang melayu, rehat terlebih, asal nak minum air terus keluar punya le lama.....kerja2 tile kat dapur mmg dia yang buat, jadi untuk tile keseluruhan rumah, kami upah dia jugak......buat kerja pun cepat......satu umah dah siap direnda dalam masa 3-4 hari je.....cuma tinggal koridor atas ngan depan umah je belum...yg tu last sekali sbb masih bnyk tools2 umah ada kat koridor tu.......arini dah siap pasang tile ruang tamu......balik nanti nak snap le.....time dia orang buat kerja segan le pulak.....dia orang kerja mmg serius.....

Sekarang ni selain kerja tile, tengah rancak sorang lagi tukang saya, orang siam gak yang kami upah utk buat pagar, grill, awning ngan porch koridor atas termasuk kerja2 yang tak diselesaikan oleh kontraktor.....sekarang ni dia orang tengah korek tepi pagar untuk tanam bakau sebelum letak konkrit......hmmm....banyak jugak abis tp dok pk kalu tunggu lain kali pun buat ganggu pulak nanti, jadi sepakat ngan en hubby untuk buat terus sumer sebelum masuk......target lagi sebulan utk settle kerja2 kecik ni......setakat ini kerja jalan lancar......

Nanti saya update progress yang sedang berlaku.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...