Thursday, March 19, 2009

Blue & White Theme For 3 Tier


Kek 3 tier ngan tema biru & putih ni mengikut pilihan customer......katanya nak base putih jer ngan atas sekali letak roses kaler biru.....ini ler pestime buat bunga boh kaler biru......very the unusual......tp sekali sekala tukar kaler, apa salahnya kan....

Kek 3 tier ni beratnya mencecah 6 kg ++ secara keseluruhannya......di dalamnya kek butter vanila, manakala atas sekali kek butter oren...untuk menyiapkan kek ni memakan masa hampir 8 jam......teringat lak kata2 instructor masa kat course intensive wilton ari tu, katanya nak bakar kek no problem.....customer kena paham....yang paling complicated adalah proses menghiasnya.....betul ler kata dia.....tu pasal dia kata kalu pun customer tukar kek nak boh dummy pun, harga kek tetap sama sahaja sbb baking x susah, nak bakar kek cuma ambik masa paling kurang 2 jam sahaja dr mula mengadun sampai abis proses membakar ketiga2 kek.....pastu tunggu kek sejuk....ok ler....yg tu out of the process ler.......then proses nak deco.....tengok kek mcm simple sahaja tp bnyk fasa kena go through.....part ni bagi kita mmg complicated......sbb kita mmg teliti bila nak buat satu2 ni.....

Bila dah sejuk, kena frosting kek dulu.....siapkan ketiga2nya then baru proses melicinkan kek pulak........satu persatu......begitu juga ler dengan hiasan.....seperti biasa......


Kita tak mahu kek nampak too complicated, sbb customer cuma nak 2 warna sahaja jadi tak menarik bila crowded sangat....dari segi sekuriti, kita rasa kek fondant lebih selamat diusung ke hulu ke hilir....tp bila kek menggunakan buttercream, mmg sangat2 sensitif.....kita siap kena sms customer tolong jangan pegang side kotak bila nak angkat kek, please guna tapak.....karang terpalit kena krim itu di luar bidang kuasa kita......as long as kek dah deliver dengan selamatnya pada customer, kita harap customer leh hati2 bila handle kek nanti.....


Majlis akan diadakan di dewan di kangar....di mana tu kita tak tahu sbb kita deliver ke rumah customer.....tu pasal kita siap2 bagi langkah2 keselamatan tu.....





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...