Tuesday, March 31, 2009

Cake For Diabetic....



Cuppies ni menggunakan bahan2 yang sedikit luar biasa dan a bit pricy.....tapi hasilnya mungkin common people will not find it a tasty one.....w/pun bahan yg digunakan mahal tapi kek ni untuk diabetic patient yang ingin makan kek......so mmg x leh expect it has a good texture.....kek more a muffin like......sbb kek ni kurang gula, menggunakan marjerin kerana butter is not meant for diabetic dan kurang telur.....so kek x gebu seperti kek biasa....topping tidak menggunakan buttercream coz untuk mengelakkan penggunaan gula jadi digunakan fresh cream.

For me ia agak mencabar.....satu sbb hasilnya kontra dr kebiasaan.....sbb untuk dptkan kek yg gebu mesti ada banyak telur untuk membantu kek naik tp kek ini telurnya sedikit sahaja......kedua, untuk dptkan kek manis kena ler ada gula yg bnyk sedikit, tp saya kena substitute menggunakan organic sugar molasses dan equal tp tetap tak boleh guna bnyk coz kata pharmacist, seeloknya mesti elakkan penggunaan gula berlebihan.......utk kek yg moist, kena ada cecair seperti susu....tp utk kek ni saya gunakan orange marmalade khas untuk pesakit diabetic....

I don't know about the taste coz i don't usually taste the cake that i made.....but hopefully w/pun di sebalik tekstur dan rasa yang berbeza dr my usual cake, harapnya ia memenuhi keperluan pesakit diabetic. Well...i have to pray for this.....

On top of the cuppies saya hias dengan fresh korean strawberries as per request, besar2 gedabak buah stoberi ni....satu bekas tak cukup untuk cover 25 pcs my M size cuppies jadi terpaksa ler ada yg kena potong...




Sapa2 yang nak give it a try if ada dlm famili yg ada masalah diabetik, boleh ler cuba resipi ni untuk pilihan......

Diabetic Orange Cupcake

1 cup margarine
3/4 cup organic molasses sugar
2 packet sugar replacement (Equal)
3 eggs
3 3/4 cups all-purpose flour
3 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 cup raisins
1 bottle of diabetic orange marmalade
1/2 cup of plain water (mix with the marmalade)

For decoration
Fresh Cream, Fresh Strawberries

Mix margarine, sugar, equal and eggs together and beat till fluffy.

Add the raisins, then stir the marmalade, and the flour alternatively.....ending with the flour.

Bake for 25 minutes or until it is firm enough to touch.

2 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam akak...berguna nih tuk kegunaan akan dtg...mak ade diabetic...

organic molasses sugar ngan diabetic orange marmalade tu nak beli kat mane ya...

BABYBATRIESYIA said...

Salam aishah

organic molasses sugar ni utk substitute gula biasa tu, ia mcm brown sugar....ada jual kat hypermarket besar2 dkt seksyen bahan organic, diabetic orange marmalade tu boleh beli kat pharmacy...usually mmg ada jual...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...