RESIPI : SPAGHETTI BOLOGNESE EXPRESS


Ada masanya kesian dengan permintaan anak-anak....mana yang larat kita layankan aje....oleh sebab semalam masih ada lebihan sos dalam tin, jadi daripada dibiarkan nanti kering dan rosak, jadi menu arini seharusnya yang berkaitan jugak, iaitu Spaghetti Bolognese.....tetap menu mudah dan simple.....bila dah namanya bekal ke sekolah, harus bahan2 yang express sebab bekas pun ada 2 ruang je....jadi tak leh letak banyak2....

Yang jenuhnya bila nak berbekal ke sekolah, idea boleh tak de apa lagi nak cari yang paling simple dan mudah.  Sesetengah menu anak2 tak berapa suka bila kita cakap nak buat, jadi tiap kali nak buat kena tanya makan ke tak....n yang pasti kena check dulu kat pantry ada ke stok nak guna....

SPAGHETTI BOLOGNESE EXPRESS

1/2 packet spaghetti - dicelur

Bahan Sos
1/2 tin sos prego
1/2 tin tomato puree - tin saiz sederhana
1 tiub daging cincang
1/2 biji tomato - cincang
6-7 ketul cendawan dalam tin - hiris2 bulat
Minyak Zaitun
5 ulas bawang putih - cincang halus
1 ulas bawang merah - cincang halus
Sedikit garam

Celurkan spaghetti ke dalam air mendidih yang dicampur dengan minyak zaitun.  Angkat bila telah masak, toskan.

Untuk sos, panaskan minyak zaitun.  Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.  Masukkan daging cincang dan masak hingga airnya kering.  Masukkan semua sos dan sedikit air jika perlu.  Letakkan mushroom bersama tomato dan garam.  Biar hingga masak.  Angkat.

Selalunya saya sediakan awal2 sebelum tidur pada malamnya, masukkan dalam bekas dan pagi esoknya saya akan panaskan semula sebelum packing dalam lunch box anak-anak.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...