RESIPI : IKAN DORI SWEET SOUR


Cakap kat anak-anak arini bawak bekal nasi je le....stok barang basah kat dapur sebenarnya dah tak ada....belek2 ada frozen dori je....so memandangkan bekas cuma leh muat satu nasi dan satu lauk, maka dapat idea buat ikan dori masak sweet sour....tp tak cukup korum gak sbb sos tomato pun keabisan stok....sayur apa pun tak ada.....buat le telur dadar hiris halus2, itu pun sib baik stok telur sentiasa ada untuk kerja bilik kek....buat anak2 tambah selera makan......rasanya kena cari bekas lain le kalu nak bawak bekal, bekas ni macam tak cukup space nak isi makanan.....arini ujan lebat, spoil nak panaskan nasi semula tadi, tengok2 periuk nasi rosak....huhu.....

IKAN DORI SWEET SOUR

3 filet ikan dori - potong2 dadu
1 biji telur
Tepung gandum
Tepung jagung - anggaran 1/4 dari adunan tepung
Garam/Perasa
Sedikit serbuk lada putih
Air secukupnya

Campur semua bahan biar pekat dan celupkan ikan.  Goreng hingga berwarna kuning keemasan.  Angkat.

Sos:
4 ulas bawang putih - hiris halus
1 ulas bawang merah - hiris halus
1 inci halia - hiris halus
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Madu dalam 2 sudu besar
Minyak utk menumis
Daun bawang
1 sudu besar tepung jagung + air  untuk memekatkan sos

Tumiskan bahan hirisan hingga naik bau.  Masukkan air dan masukkan sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan madu.  Masukkan tepung jagung yang telah dicairkan dengan air untuk tujuan memekatkan sos.  Tuang sos ke atas ikan yang telah siap digoreng tadi.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...