Monday, September 14, 2015

RESIPI : AYAM MASAK TOMATO

  Mencari menu untuk bekal sekolah mesti sahaja yang simple2....yg boleh makan dengan nasi cuma sekadar satu lauk memadai le rasanya....arini menunya nasi putih dengan ayam masak tomato.  Resipi lebih kurang sama seperti biasa cuma kali ni penambahan pes halia bentong membangkitkan aroma satu rumah.  Berbaloi beli buat stok.



AYAM MASAK TOMATO

3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 sudu besar cili boh

Kisar bersama bahan di atas.

2 ketul dada ayam - potong2 dadu ikut size disukai
Garam

Lumur dengan garam dan goreng separuh masak.

1/2 sudu besar pati asam jawa
Air secukupnya
Sos Tomato - dalam 5 sudu besar
Sos Cili - 3 sudu besar
1/2 sudu teh pes halia bentong Vias
Garam (Jika Perlu)
Gula secukupnya

Panaskan minyak.  Tumiskan bahan kisar bersama dengan pes halia bentong dan gula hingga naik bau.  Masukkan air secukupnya bersama sos dan air asam jawa.  Masukkan ayam.  Perasakan jika perlu.  Masak hingga sedikit pekat.  Angkat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...