Tuesday, September 15, 2015

BEKAL SEKOLAH : MAC N CHEESE


Siapkan yang simple....ding dong ding dong siap....bahan pun tak banyak, pastu suka hati je masak tak de sukatan....separuh makan dulu, separuh anak2 bawak bekal....masak untuk anak2 ni tak perlu yang berat2 sangat....bagi dia orang janji leh kenyang....sebenarnya godek2 dapur jumpa macaroni.....rasa malas nak masak nasi, jadi bagi cadangan kita buat mac n cheese aje le.....mula2 anak2 tak nak, pastu dia org cakap ok pulak.....dah ada green light, kita proceed aje.....

Anak2 lagi2 baby paling suka makan mac and cheese dekat Kenny Roger's.....saya pun suka jugak.  Tp masih tak dapat rasa nak sama dengan Kenny Roger's.  Setakat nak makan sendiri of course boleh le, perasa tak sekuat makan kat KR, kita buat versi sihat kita sendiri....


Mac And Cheese Versi Mudah
(sukatan adalah anggaran saya)

1 paket macaroni 
(Siapkan air, masukkan minyak masak sekadar perlu dan tunggu mendidih, kemudian masukkan macaroni dan rebus hingga masak)

500 ml susu segar
2 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
200 gm cheddar cheese
100 gm cheddar cheese emborg (orange)
Garam secukupnya

Panaskan butter, kemudian masukkan tepung gandum.  Kacau2 hingga sebati dan tuang susu segar sedikit demi sedikit.  Kacau hingga sedikit pekat, masukkan cheedar cheese dan kacau hingga sebati.  Masukkan garam.  Siap.  Masukkan kuah ke atas macaroni bila sedia hendak dimakan.  Kalau rasa terlampau pekat, tambahkan susu segar.  Jika kurang rasa cheese, tambahkan saja.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...