Friday, August 19, 2011

~Menu Puasa 2011 : 9~

Menu berbuka puasa lagi.....


Pajeri Nenas

Bahan Tumis
3 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
1 inch Halia - tumbuk ketiga2 bahan
Buah Pelaga
Bunga Cengkih
Bunga Lawang

2 sudu besar rempah kari - jadikan pes
1 ketul Gula Manisan
Daun Pandan - dicarik2
Santan secukupnya
Air secukupnya
garam/gula jika perlu
Nenas - dipotong bulat dari buah yang kecil sahaja

Tumis bahan tumis hingga naik bau.  Masukkan pes kari tadi bersama gula manisan. Biar hingga pecah minyak kemudian masukkan air dan daun pandan.  Masukkan santan secukupnya bersama nenas tadi.  Perasakan jika perlu.


Ikan Sambal Kicap

Nih mmg my peberet time tak lalu nak makan.....versi campak mak yang ajar.....

Ikan Kembung - dilumur garam dan digoreng

Bawang Merah 5 ulas - dihiris halus
Cili Merah - dihiris halus
Kicap secukupnya
Sedikit air
Sedikit air asam jawa
Gula secukupnya

Bahan di atas dicampur dan digaul hingga sebati.  Curahkan ke atas ikan tadi.


Kailan Udang Kering


Ayam Goreng Halia



Sup Kaki Ayam
** Sori le...yg ni jenuh dok ulang.....ni peberet anak dara.....tak daya le kalu nak soh dia makan lebih, kena le ada lauk peberet dia.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...