~Survey Kitchen Cabinet Part 2~

Buat survey lagi kali ke dua......a bit tired le bulan2 pose meredah kedai.....cuma kali ni tak dapat lagi le quotation sbb tokey2 tak dak....yg ada cuma interior designer dia je so tak leh le nak bagi exact price.....kali ni aku ubah spec yang aku nak......cut bajet le sikit.....boleh le aku cari gajet2 lain yang lebih diperlukan ngan bajet yang boleh dipotong dari rega KC tu.....

Untuk spec kali ni, aku ingat tak mau guna solid surface, kecuali untuk island table aku tetap request granite.....untuk kaunter top aku ingat nak serah kat kontraktor siapkan body concrete tu sekali ngan kerja2 tile untuk kaunter top.....yup.....nak guna tile.....aku rasa tile 2 ft x 2 ft lagi banyak option warna dan design.....idea datang actually masa singgah survey kedai pertama untuk survey second round nih.....aku tengok dia guna tile ala2 batu bata....cantik sangat.....lagipun aku rasa leh cut bajet dari rega survey first round dulu....

Tapi.....sebelum aku citer pasal survey KC nih.....aku singgah nak beli built in oven ngan hob sebenarnya.....hubby tak approve guna hood.....katanya soh guna exhaust fan.....so masa survey, kebanyakan oven datang dalam pakej sekali ngan hood + hob.....banyak kedai dah aku singgah nak cari harga yang berpatutan nih.....last stop aku pergi ke G Yu Home.....kat sini, Darren, salesman nih yg dok entertain aku.....bila aku request untuk beli built in oven sahaja dengan hob, harga jatuh mahal le pulak.....mujur le salesman lak baik hati ikut aku ke hulu ke hilir untuk tolong aku pilih.....tak langsung paksa aku itu ini...bila aku tanya2 nak tukar pakej, tak dak masalah langsung bagi dia orang untuk bagi rega lain walaupun brg yang aku tanya tu ada dalam pakej sediada....option aku bukan le nak beli yang mahal.....janji ada dapur, ada oven leh guna kat dapur tu sbb yang sedia ada khas untuk kerja2 baking kat bilik baking je nanti.....kat kedai tu ada brand2 yang tersohor mcm Fotille ngan Rinnai tp both ni not within my budget le....kat kedai Darren ni gak ada brand Leben.....dari Germany.....ada satu pakej under brand Leben nih ditawarkan pada harga RM2999 untuk hood, hob ngan oven.....tp jika request nak beli oven saja harga dalam RM2399......hob lak dlm RM550.....alamak.....rugi le pulak......hood tu lak jika single harga dalam RM1899......so kena le bincang ngan tuan tanah.....aku cakap rugi le beli satu2 pastu nak kena tambah beli exhaust fan lak.....tuan tanah kata ikut aku le.....kan yg nak bayar aku gak.....hehe.....jadi aku go ngan pakej tu....suction power hood pun dalam 1290 kira tinggi le....ok sangat2 le....oven pun ada 8 functions....all in black hehe......kat situ gak aku rembat sink yang 2+1 lubang sekali ngan tap.....yang ni datang pakej gak tapi aku request kat Darren nak tukar tap lain.....yang datang ngan pakej tu aku tak minat bentuk dia....

Aku ada terbaca review kat sini pasal oven Leben and so far dapat pujian le gak.....walaupun brand ni masih baru di Malaysia, aku tak nampak apa yang kurang ngan brand ni berbanding Fotille ngan Rinnai.....janji hasil yang diberi sama je....

Lebih lanjut pasal Leben, leh tengok kat sini ya....



Untuk KC, aku kena update lain le sbb so far baru satu company out of 4 bagi feedback quotation selepas sehari....yang lain tengok le dulu camne.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...