Tuesday, August 23, 2011

~Menu Puasa 2011 : 12~



~Ayam Goreng Rangup~

Ayam - dipotong kecil2

Bahan Perap
Bawang Putih - ditumbuk halus
Bawang Merah - ditumbuk halus
Garam
Serbuk Kunyit
Serbuk Kari

Tepung Jagung - untuk melumur ayam

Perap ayam dengan bahan perap dalam 1/2 jam.  Kemudian golekkan dengan tepung jagung hingga menutupi ayam.  Kemudian goreng ayam dengan api yang perlahan hingga ia masak.



~Daging Masak Hitam~

Daging - dihiris halus dan diperap sebentar dengan kicap

Bahan kisar
2 ulas Bawang Putih
3 ulas Bawang Merah
1 inci Halia
2 sudu besar Cili Giling
Kicap
Sos Tomato
Garam/Gula jika perlu

Panaskan kuali, tumiskan bahan kisar hingga wangi.  Masukkan daging tadi.  Masak sehingga daging empuk.  Kemudian maskkan sos tomato dan kicap, garam dan gula jika perlu.  Masukkan air jika perlu.  Masak lagi hingga kuah pekat.



~Kepah Masak Halia Berserai~



~Kangkung Goreng Belacan~



~Gulai Ikan Kembung~

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...