Tuesday, February 22, 2011

~Spaghetti Aglio Olio~


Dinner malam ni just Spaghetti Aglio Olio.....versi campak2....versi malas2 ya....sbb dah lapar sangat jadi cari je yang ekspres nak buat.....aku mmg suka masakan ala2 western cuma kat umah ni tak bape nak laju le menu2 western ni sbb en hubby tak suka....yg makan laju aku je le....plus anak2 dara aku tu......tu je.....tu yang kurang sikit moody nak masak2 stail gini.....ni pun sbb en hubby kena buat kuliah malam, jadi leh le aku je yang makan....

Apa pun aku redah je buat.....sepatut kena spicy sikit tapi anak2 dara nak makan jadi tak boleh taruk lada.....ala....tak kick....tapi tak pe.....aku tetap laju je makan hehe.....ini le versi malas2 yang bagi aku tetap sedap.....

~Spaghetti Aglio Olio~

Spaghetti - secukupnya
Dicelur dalam air panas bercampur sedikit minyak masak sehingga cukup lembut

5 ulas bawang putih
Secukupnya button mushroom - hiris kecil2
Udang - sesuka hati
Minyak zaitun secukupnya
Sedikit butter - utk aroma
Lada Benggala - hiris2
Lada Kering - direndam dalam air panas, dipotong kecil
Daun Parsley atau Daun Pudina
Garam dan Perasa

Tumiskan bawang  putih + lada kering (this one aku omit, takut anak2 pedas) dengan minyak zaitun  + butter, masukkan button mushroom....goreng sebentar hingga button mushroom layu.  Masukkan udang dan gaul hingga masak.  Masukkan spaghetti yang telah dicelur tadi, gaulkan dan perasakan dengan garam dan perasa jika perlu.  Masukkan lada benggala.  Akhir sekali, hidangkan dan hiaskan dengan daun parsley atau daun pudina (daun parsley tak dak dlm stok, so tak letak....daun pudina ada tp dah mlm2 malas nak kuar umah pi ambik).

Untuk lebih tasty, anak2 makan ngan cheese powder.....atau parmesan cheese....



Alhamdulillah.....kenyang malam ni....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...