~My Home Sweet Home lagi....~

Yup....jangan boring ya....2 minggu lepas last update blog citer pasal umah....ni bukak bulan baru, masih citer pasal umah.....tak ke mana saya ni.....itu je le buat masa ni sbb 2-3 minggu ni saya tutup order jadi saya banyak habiskan masa dengan umah saja.....dah share ngan kawan2 kat fb, kali ni saya letak kat sini untuk kenangan saya lak...



Sebetulnya masih belum selesai pun urusan kemas mengemas ni.....tangan pun dah sakit2, kaki pun dah rasa cramp semacam je tp tetap nak kena selesaikan jugak sikit sikit sbb nak harapkan sapa lagi mengemas kan.....

Sofa hitam putih ni actually sofa lama tempat lepak tengok tv dah bertahun umurnya....of course sudah reput2 dikerjakan anak2....bantal pun sudah lunyai tak ada rupa....nak buat sendiri mmg boleh tapi yang betulnya saya tak ada masa terluang langsung....ni pun nak kena jahit sendiri langsir yang masih belum saya mulakan lagi....tu je le satu2 saya buat nanti kecuali langsir kat bilik kek saya tempah ngan 2 tingkap dapur saya beli yg dah siap....kebetulan mmg saya mencari2 siapa yang boleh menjahitkan saya sarung kusyen baru nih....nak turun naik kedai tak tahu le mana nak redah, jadi guna je teknologi terkini....google aje....nasib saya baik terjumpa orangnya, Kak Fauziah...orang Kulim yang mmg mengambil tempahan hiasan rumah ni.....mudah berurusan, memandangkan saya nak guna segera dan payment saya selesaikan serta merta, maka dapat le potong 'que' orang lain....hehe...main ilat lak saya....hehe....tak de le....K Fauziah kata saya cepat buat payment, jadi dia dahulukan saya le....semua urusan hanya by pos dan online sahaja....senang kan?  Saya tugaskan K Fauziah jahit sarung sofa saya ni bersama ngan sarung kusyen 10 pasang dan riben langsir yang senada sebanyak 8 biji....sumer siap dalam masa tak sampai seminggu.....oo....suka sangat....



Sarung stool ni jugak saya tempah....tapi kali ni saya tempah ngan orang Nilai (kalu tak silap)....mula2 saya ambil 2 pasang, bagus gak K Noor ni sbb soh saya beli 2 dulu padahal saya nak tempah 6 biji....dia kata tengok dulu hasil kerja dia, orait....saya puas hati gak ngan K Noor nyer kerja so saya terus tempah lagi 4 pasang + 1 pasang lain corak.....Alhamdulillah, sumer dah selamat sampai.....so saya continue lagi tempahan ngan K Noor untuk menyiapkan roman blind untuk bilik kek saya bersama dengan sarung meja ikea saya sebanyak 4 pasang dan sarung meja banquet sebanyak 3 pasang....skrg K Noor tengah sibuk buat, minggu depan dapat le bersarung meja2 saya tu.....cuma tunggu part saya jahit langsir je tak leh nak dok lagi depan meja untuk menjahit, mmg nak kena urus kemas2 rumah dulu baru leh pk pasal tu.....kalu ikut hati nak tempah je, tp since kain langsir dah lama beli, jadi kena le buat sendiri....



Ni sudut sebelah meja makan dekat area ruang tamu....kecik je.....hias je mana2 yang patut ngan apa yang ada....



\

Macam2 pesen bunga ada...tu sib baik umah masih tak crowded ngan hiasan2 lain kat luar tu....saya suka benda2 hiasan ni dok setempat dalam almari je, tak suka crowded di luar almari....sikit2 tak pe le....lagipun dalam rumah mudah berhabuk jadi saya rasa baik simpan sumer dalam almari......untuk sumer ruang pun saya elakkan guna karpet, cuma karpet kecik dari umah lama untuk letak bawah meja, selain itu saya mmg tak nak guna....biar nampak tile sehaja so senang nak cuci2....



Kat FB saya ada citer, cermin kat dinding tu tak balance sbb satu daripada cermin tu jatuh dan pecah, tak sempat en hubby nak pakukan bahagian bawahnya tu.....sudahnya tak cukup partner dan x balance le.....apa nak buat....



Ni meja belkham ikea warna kayu sebenarnya dah dicat putih oleh en hubby....saja nak bagi rupa baru.....atas tu saya letakkan marble khas untuk saya nak uli2 roti atau buat kerja2 remeh nanti hehe.....berat marble tu sebesar 2 kaki x 2 kaki saya beli dkt kedai tile....RM60 sekeping....sebelum ni dah ada yang kecik je....



to be continued lagi next time ya.....

4 comments:

lieza said...

as salam,

leh kasi HP k.noor yg kat Nilai yg jahit unyer stool tu...kalo ada link email address @ blog..leh la share...

Babybatriesyia said...

Waalaikummussalam

Actually k noor kat selangor le....saya lak silap info hehe....sbb deal tru fb je....ni no phonenya ya...

Tel : 012-973 0006
fb : nooremma.abdcurtain@facebook.com

Anonymous said...

assalammualaikum,

blh bg no tipon kak fuziah yg jahit sarung sofa tu....

Babybatriesyia said...

anonymous : waalaikummussalam....dear....leh cari kat facebook (fauziah home deco II)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...