Friday, October 14, 2011

~Cotton Cheese Cake utk besday sahabat~


Happy Birthday wish utk seorang sahabat yang celebrate yesterday.....just selang sehari sebelum birthday along....cotton cheese cake ni mmg peberet sahabat saya ni.....so saya buatkan special untuk dia yang request.....petang balik kerja baru saya buat, malam tu gak saya buat delivery hehe....tak sempat kek nak dok dalam peti ais, panas2 terus saya ajak hubby pi antar.....selit sekali hadiah untuk dia gak.....moga ceria2 selalu hendaknya.....


Resipi kat blog saya tak ingat dok penjuru mana dah....tp surely masih tersimpan kat arkib saya kat fotopages.....leh cari resipi kat sini.....step kat situ pun lengkap ada gak.....just kat sini saya recap teknik2 yang saya buat semalam....

**campuran cream cheese, butter, susu segar, telur kuning, jus lemon, tepung gandum dan tepung jagung
**putih telur bersama cream of tartar dan gula halus
 
**saya putar sampai stage soft peak

**saya mix adunan cream cheese dengan sebahagian putih telur
 
**tuangkan keseluruhan adunan cream cheese ke dalam adunan putih telur

**masih kelihatan adunan putih telur di dalam adunan cream cheese, kaup balik lagi sampai rata
 
**dah smooth dah....
**siapkan loyang, guna loyang 9 in bulat dialas
 
**boleh le mula bakar pada suhu 160'c....kali ni saya bakar selama 1 1/2 jam lamanya....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...