~Moist Blueberry Muffin~



Rupa dia tak lawa.....cam tuan dia le gak hehe.....mintak ampun le ya......sepatutnya kena naik merekah gitu tp disebabkan aku bakar ngan suhu rendah - kesnya nak cepat so bakar ngan suhu kecik sekali ngan Cotton Cheese Cake yang aku buat untuk opismate aku......(gambar tak snap le pulak ya).....jadi lambat le masak + tak jadi dome le gitu.....patut kena guna suhu tinggi baru le dia terkejut sikit.....tapi tolak tepi le rupa dia tu.....tapi rasa muffin ni mmg best le....tp kena ingat le k...muffin ni best makan panas2.....so kalu nak dia lembut kena le masuk microwave kejap bagi dia suam2 gitu baru best nak makan.....

Muffin ni mmg moist.....+ sedap sebab tak manis sangat.....i likeee.....asalnya nak guna papercup tapi biasa le ya.....umah aku dah tunggang terbalik....sumer barang dok dalam kotak...maklum le....umah masih dlm proses pengubahsuaian....rasanya makan masa 2-3 bulan lagi  baru settle....tu pun kalu settle....hmmm....entah le apa citer.....sib baik le kontraktor pun dah sihat....kalu bukan sbb tunjuk muka kat umah tadi ni dah tentu2 aku soh en hubby sms komplen lagi hehe.......punya le slow n steady encik2 tukang.......ok...balik citer pasal papercup.....cari papercup pun dah tak jumpa dok kat mana...sbb sumer brg dah bercampur aduk ntah dok kat mana.....jadi nak tak nak guna je le casing solo nih......tak bape sesuwai le bagi aku.....tapi x pe le....kebetulan kawan mintak nak muffin, so aku buatkan sambil2 tu utk dia......aku buat lebih sikit jadi leh test....aku suka....rasa cam Kenny Roger's nye muffin......cuma part tak merekah tu tak puas hati.....rasa dah best dah bagi aku.....nanti ada masa aku try test lagi ya.....kot2 boleh diubahsuai lagi.....maklum le....tertinggal sebiji telur kat belakang bekas adun hehe....tak perasan...



~Moist Blueberry Muffin~
4 biji telur Gred A (alamak....dah masak baru perasan telur sebijik tertinggal kat belakang loyang adun hehe...kesimpulannya cuma guna 3 biji je)
3/4 cawan minyak jagung
2 sudu besar Baking Powder
 1 cawan gula castor
 1 cawan susu segar
 2 3/4 cawan tepung serbaguna/gandum
1 sudu kecil esen vanila
Blueberry Filling secukupnya

Sediakan bahan2 kering dan gaul bersama.  Ketepikan.  Sediakan bahan2 basah seperti susu segar, minyak jagung dan telur.  Kacau seketika dengan mixer biar sebati.  Kemudian, tuangkan bahan2 basah tadi ke dalam adunan bahan kering.  Masukkan sedikit blueberry filling.  Gaul rata sebentar. 

Isikan ke dalam loyang 3/4 penuh secara berlapis dengan blueberry filling.  Bakar selama 40 minit dengan suhu 170'c atau sehingga masak.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...