~Menu Hari Kerja~

Boleh ya kata ni menu hari kerja? sbb hari kerja aku tak bape rajin nak turun masak....paling2 hari kerja ni kalu lapar terus ngapp kat kedai dulu baru balik umah.....paling2 malas sangat kuar pulak lepas rehat2.....kebetulan je hari minggu aritu singgah mart beli le sayur sawi ngan cendawan.....jadi memikirkan kalu tak masak, maka rosak le sayur-sayuran2 aku....jadi aku pk ok le....masak le....pesan kat hubby jangan singgah beli apa2 on d way balik ambik anak2 dari sekolah, nak masak aritu.....

Nak masak pun satu hal gak, kalu tiba2 je terjah dapur alamat menu pun ala2 sepesen je le....jadi pk le aku nak masak apa yg lengkap kena ada gulai kena ada sayur.....pk punya pk, aku ingat nak buat gulai ala2 gulai nasi dagang.....oleh sebab rempah gulai nasi dagang dah x de dlm stok, jadi aku pilih menu dari blog Ina.....terima kasih sbb share resipi ni....just aku ubahsuai ikut selera je le sbb Ina nyer resipi untuk masak banyak2 pastu utk ikan tongkol....tp aku guna udang je....nak habiskan stok dlm peti ais......selalu masak cara biasa, just kali ni nak try resipi lain.....

~Gulai Udang Nasi Dagang~
Udang1 sudu besar serbuk ketumbar
 1/2 sudu besar serbuk jintan manisSedikit Lengkuas
1 inci kunyit hidup

3 ulas bawang putih
1 inci halia
6 ulas bawang merah

1 sudu besar serbuk lada
2 sudu kecil kerisik

1 keret manisan + 1 sudu gula merah manisan

1 kotak santan + air secukupnya
1 inci kulit kayu manis
Garam/Gula jika perlu
Cara -cara :  Semua bahan untuk kuah di'blender' kecuali kerisik, nisan, santan dan kulit kayu manis.  Masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur bahan-bahan yang diblender, kerisik, nisan dan kulit kayu manis.  Masak dengan api perlahan dan masukkan udang.  Biar hingga kuahnya sedikit pekat.






~Ayam Goreng Berempah~

Versi malas ni.....aku campur serbuk ketumbar, serbuk kulit kayu manis, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk kunyit dan garam.  Perap sekejap then terus le goreng.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...