~Menu Buka Puasa 9~

Menu buka puasa hari ke 9......nothing fancy le.....as usual menunya harus yang campak2 sahaja sebab tiap2 hari mengejar masa......

Kalu nak dikira, semalam hari yang sangat hectic.......ngan en hubby kelas sampai lewat petang, ngan along ada tuition petang dan malam........memasak tetap mula seawal jam 5.30 setiap hari.....lepas ambik along dr tuition, terus mula memasak le......tp memasak ngan cool je le sebab dalam kepala dah set apa nak masak......by 6.30 ptg aku masih lewa2 lagi nak siapkan final menu......suruh along masak nasi.....along bagitau ada 2 cwn je nasi.....alamak......terlupa beras dah dkt nak abis semalam......tak teringat langsung nak beli.......sekali dapat call dr en hubby bagitau tayar keta pancit dkt opis......alahai.....ayam x sempat siapkan.....tengah digoreng, terus terpaksa tutup api dapur dulu.....berkejar pulak ke opis bawak pam......dr opis, ikut hubby ke kedai tayar.....tp tak tunggu le.....aku berkejar beli beras kemudian terus balik umah.....uish...aku racing giler2 smlm.......sampai umah dah 7.05 minit......boleh tahan gak aku speeding.....kikiki.....

Balik2 nak sambung le goreng ayam, sekali tengok dalam kuali dah licin.....aik.....mana pergi lak ayam2 tadi......along kata 'tengok atas meja le ma'.....oooohhh......bagus lak anak mama arini......tolong sambung masak......hehe.....camtu le......senang kerja mama.....then aku terus cedukkan nasi yg dah masak tadi ke dalam bekas lain dan tanak nasi baru pulak.......aaahhh.....lega......sempat jugak......

10 minit sebelum berbuka hubby sampai.......sempat le sama2 berbuka.....

Meh tengok apa menunya:-

DAGING MASAK LADA HITAM
*anak-anak puji tak abis2 daging masak lada hitam nih.....siap tolong pelicin sekali ngan kuah2nya.....tak pedas.....mmg menambahkan selera



Daging - dipotong halus

Bahan Tumis
Bawang Putih (dlm kuantiti yg banyak) - dicincang halus
Bawang Besar - dihiris bulat
Sos Lada Hitam
Sos Tiram
Kicap secukupnya
Minyak utk menumis
Lada Hitam (ditumbuk) - pstt....aku guna McD nye black pepper....hehe
Daun Ketumbar
Daun Bawang

Tumiskan bawang putih hingga naik bau.  Masukkan daging tadi dan goreng hingga masak.  Masukkan sos2 tadi bersama kicap dan lada hitam.  Biar hingga sebati, akhir sekali baru masukkan daun ketumbar dan daun bawang.

IKAN PEKASAM GORENG



MASAK ACAR JANTUNG PISANG
*Menu ni sebenarnya menu yang biasa mak buat.....aku ingat2 lupa apa bahan diguna, tp guna rasional akal je le main agak2......dah lama teringin nak makan.....



Jantung Pisang - dibelah 2, direbus/celur dan diperah airnya

Bahan Kisar
Lada Kering - anggaran dlm 20 biji
Bawang Merah (dlm 2 biji - saiz sedang)
Bawang Putih (dlm 4 biji)
Halia (dlm 1 inci)

Santan secukupnya
Cuka Masak - dlm 5 sudu besar
Gula (dlm 2 sudu besar)
Garam (agak2 le)

Tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.  Kemudian masukkan santan.  Kacau2 sekejap.  Masukkan cuka, bersama gula dan garam.  Bila dah menggelegak, masukkan jantung pisang.  Biar hingga masak.

AYAM GORENG KUNYIT DENGAN SAYURAN
Ini le yang along sambung masak......skrg ni rajin turun dapur nak selit2 tolong aku....dapat tuang bancuhan telur dlm kuali pun jadi le.....nak jugak dia buat.....


Nota : tiada dalam gambar - telur dadar....hehe......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...