~Abuk-Abuk~



Kuih abuk-abuk bukan le nak kata kegemaran aku, compare ngan sagu dimasak dimakan dengan santan dan manisan (sira gula merah) tp as long benda tu sagu, aku suka le makan......memandangkan hari minggu, so aku cari2 idea le nak masak kuih apa sendiri.....sekarang ni aku tak bape rajin macam dulu.......dulu2 suka betul buat mcm2......

Kebetulan menjenguk dalam peti ais, daun pisang masih ada.....bimbang lak dibiar lama2 daun tu makin kecut.....so aku pun apa lagi, terus cari2 sagu....rasa macam pernah beli.....oo....ada2....dok menyorok dlm plastik lagi....hehe....time nak buat ni baru le cari2 mana dok bahan2 ni hehe......kelapa parut dah beli masa pergi Nat.......ok le...bahan simple....boleh le buat......buat projek ngan along......lawak....lawak.....mcm2 pesen ada.....along ngan isi yg togel kat dalam......penuh ngan manisan le pulak.....tp buat sendiri mmg aku boh bnyk gula melaka tu (dlm bentuk serbuk) sbb aku suka.....beli kat kedai tak tahu mcm mana lagi.....


ABUK-ABUK

Sagu Biji (dibasuh dan ditoskan)
Kelapa Parut
Garam secukupnya
Daun Pisang secukupnya
Gula Manisan (serbuk)

Sagu biji yang telah ditoskan tadi digaul dengan kelapa parut dan garam.  Siapkan kelongsong pisang berbentuk kon, masukkan sagu tadi separuh, masukkan serbuk gula melaka, dan tutup dengan sagu lagi.  Tutup kelongsong dengan lidi biar kemas.

Kukus selama 20-25 minit atau sehingga masak.



Macam-macam pesen ada......lidi main suka hati je cucuk2 janji tak terburai isi....hahaha.....

1 comment:

KSWSK said...

wa suka kuih ni kak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...