MENU DINNER "SHELL OUT"





Lama mengidam nak ber"shell-out"...nak makan di kedai rasa mcm bazir duit...lama gak duk perati n google gimana rasanya... last jumpa resipi mak nyer si hanis zalikha....belek2 resipi n main agak2 rasa mcm boleh je buat sendiri...

Hari minggu aritu ke nat (pasar pagi)...hajatnya nak cari shell food le...tp cuma jumpa ketam...versi anak cinonet le pulak...sumer seafood kecik2 je...pun boleh aje le redah cuba...

Ini resipi berdasarkan panduan dr puan nani tp not exact sbb masa buat just letak sesuka hati sbb x hafal, main ingat2 lupa je...

SHELL OUT

Seafood saya guna:-
Ikan (ikan dgn isi tebal)
Udang
Kepah
Sotong
Ketam

Sumer seafood ni saya celur terlebih dahulu

Bahan hiris:
Halia
Bawang Merah
Bawang Putih
Bawang Holland

Bahan Kisar:
Bawang Putih
Belacan
Udang Kering
Lada kering yg telah direbus

Sos tiram
2 sudu besar rempah kari
Daun Kari
Air
Garam/Gula
1/2 ketul kiub Pati Ayam

Mentega
Minyak
Bunga Kobis - celur
Broccoli - celur
Jagung - rebus hingga masak

Panaskan minyak + butter. Tumiskan bahan hirisan dengan daun kari hingga lembut. Masukkan bahan kisar. Biar hingga pecah minyak. Masukkan serbuk kari, air sedikit dan masukkan seafood tadi. Masukkan sos tiram, pati ayam. Gaul sebati. Masukkan sayuran. Perasakan. Hidang.

posted from Bloggeroid

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...