Wednesday, February 8, 2017

ASTRO TERMINATION



Saya adalah pelanggan Astro sudah agak lama.  Dari pakej biasa, kemudian upgrade ke pakej HD....dr cuma simple pakej, upgrade gak mcm2, then tambah lagi 2nd decoder.  Kos sebulan untuk langganan astro termasuk GST adalah sekitar RM201.00.

Sudah lama sebenarnya berkira-kira untuk menamatkan perkhidmatan, tapi saya menunggu satu tempoh kontrak sejak penambahan 2nd decoder kerana tidak mahu terikat ngan sebarang tunggakan pembayaran.

Semalam, by hook or by crook....dengan nekadnya saya menelefon Service Centre Astro.  Selepas survey beberapa blog, ramai yang saya lihat tersangkut kes tunggakan pembayaran.  Tapi saya standby sahaja apa yang patut.  Bab payment rasanya tiada masalah sejak dari awal saya melanggan.

Sebelum menelefon, saya standby dulu bil astro yang setiap bulan diposkan ke alamat rumah.  Ini untuk memudahkan bila customer service request no akaun astro 10 digit.  Of course, saya tak hafal jadi kena le ada bil tersebut.  Tiap2 bulan pun dah mmg payment via M2U dah under permanent account so main click sahaja.

Once ringing, akan ada pilihan nombor yang kita kena tekan.  Saya pilih sahaja Bahasa Malaysia (1)...kemudian ada pilihan lain....part ni saya tak tahu nak pilih yang mana, jadi saya main tekan saja.  Luckily ada orang pick up.

Astro : Boleh saya bantu?
Me : Saya nak buat pertanyaan, saya nak terminate astro...nak berhubung dengan siapa?
Astro : Boleh saya dapatkan no account astro?
Me : bla bla bla....
Astro : Boleh saya tahu puan kenapa puan nak terminate astro?
Me : emm....tak de sebab, saja je...
Astro : Ok, boleh puan....kami bagi penggunaan sebulan sehingga tarikh termination, slps tarikh tu akaun puan akan terminate.  Adakah puan pemilik akaun?
Me : Ya saya
Astro : Boleh bagi no kad pengenalan puan untuk pengesahan?
Me : bla bla bla....
Astro : Ok puan, semua ok.....
Me : oo..ok....itu aje ke? Ada pembayaran apa2 kena buat?
Astro : x de puan, mengikut akaun, puan dah buat pembayaran pada tarikh ....... dan ada baki puan terlebih bayar, pihak Astro akan buat refund
Me : oo....ok....so saya tunggu termination je le ya
Astro : ya puan....

TQ Astro for such a good response.  Perbualan di atas sekadar apa yang teringat je, Astro ada buat rakaman perbualan untuk rujukan sebenarnya.

Alamak....mudah pulak mcm ABC.  So the end le Astro by Mac 2017 nanti.  Anak2 this year akan berdepan ngan exam besar so no more le korean movie, no more korean pop nak dilayan.  My kids antu korean, siap boleh baca, siap boleh cakap lagi.  Nak kata bad influence idok le juga, cumanya non stop tv ngan korean dah mcm melekat le pulak.  Tegur dah tak jalan so kita sekat terus je penggunaan.  Akhirnya ngan mak nyer gak tak dpt dah nak layan cake bos kesukaan.....terpaksa berkorban supaya masa anak2 ditumpu pada pelajaran dahulu buat masa ini.

For note, decoder and piring tetap milik kita gak, setakat ni takde diberitahu mesti dipulangkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...