~Marble Cheese Brownies untuk bos2~

Saya buatkan ni on request dari bos.....nak beli dari saya katanya.....tapi saya sangat2 le tidak sampai hati untuk mengenakan charge kepada bos....well.....setakat sebiji brownies apa sangat le kan....rezeki kalu ada ada le.....tak ada saya redha je le....lenkali ada lagi rezeki saya.....ini hadiah saya utk bos sempena Mesyuarat Timbalan2 Rektor SeMalaysia yang buat dekat sini semalam.....mula2 tak tahu gak nak buatkan apa, tapi saya pk ni dia orang nak sediakan sebagai welcome drink so saya pk buat something small and nice n sekali ngap masuk mulut je....so i was thinking of brownies le....sbb brownies ni saya rasa masuk golongan snack mewah and full of chocolate flavour gitu.....kalu pergi dkt SR pun saya rasa one slice tu pun dah RM8.90++ gitu served ngan aiskrim.....sbb brownies mmg best serve ngan aiskrim.....tp kadang2 rasa chocolate tu tak kuat sbb dah more to cakey sikit....kalu rasa kek itu dah masuk kategori kek bantat je kan....tak best....dia mesti kena rasa mcm coklat and kena moist.....


Masa bincang2 ngan hubby, so decide nak cari buah stoberi nak top up atas sliced brownies ni.....luckily ada jual berdekatan so tak payah cari jauh2 dah....

Untuk brownies ni saya buat small slice je sbb sumer yang datang 'veteran'2....so saya takut dia orang takut nak makan....mana le saya tahu penyakit apa dia orang ada kan....hehe.....tapi brown sugar saya dah cut awal2 separuh dari resipi asal so manis brownies datang more sbb pure chocolate tu, bukan dari gula dah....


Dari jauh ya saya mengendap dia orang makan hehe.....so happy kan bila yg tengah makan siap angkat thumbs up kat geng2 dia orang.....



Alhamdulillah....

Buat yang personally email saya mintak resipi, ini yang saya guna ya.....ada few recipes yang saya guna, cuma utk yang ni saya guna resipi ni.....Selamat Mencuba dan sori ya sbb terlewat update....jangan lak kata saya kedekut resipi lak ya.....

Brownies

150g coklat masakan
120ml minyak jagung
150g gula perang
3 biji telur
Esen Vanila
65g tepung gandum
30 gm serbuk koko

Cream cheese mixture

125 gm cream cheese
1 biji telur
30gm gula castor

Cara:

Panaskan oven ke suhu 170-180'c.  Cairkan coklat masakan + minyak jagung.  Sejukkan sebentar.  Gula perang, telur, esen vanila dikacau hingga gula hancur menggunakan whisk sahaja.  Kemudian masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur.  Masukkan tepung gandum dan serbuk koko.  Tuangkan ke dalam acuan.  Ketepikan.  Putar cream cheese + gula castor hingga sebati dan masukkan telur.  Kemudian, tuangkan adunan cream cheese ke dalam loyang.  Kacau2 atau boleh dibuat bentuk sesuka hati.  Bakar hingga nampak crust di atasnya.  Sejukkan sebelum dipotong.  Boleh tambah walnut atau kismis ke dalam adunan brownies ni....

Selamat mencuba ya...ini menghasilkan adunan yang sedikit sahaja, jika nak guna loyang 12 x 12 in better gandakan adunan ni....

4 comments:

Rahmah said...

salam nina...boleh kongsi tak resepi MCB nina yg mabeles tu...nanti boleh cuba :)

Babybatriesyia said...

dear rahmah

resipi dah update....leh check ya....apa2 leh personally email jika ada pertanyaan....

Anonymous said...

tak perlu letak baking powder yer? or guna self raising flour?

Babybatriesyia said...

Dear anonymous

Tak perlu dear....setakat ni buat brownies tak pernah guna baking powder or self raising flour....just tepung biasa saja....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...