~Cream Caramel~



Jemput makan.....Cream Caramel ni aku prepare on my sis nyer request.....biasa le budak kecik tu, sumer nak orang buat....dia dok goyang kaki....hehe.....anyway, aku dah tugaskan dia beli bahan2 yang diperlukan sekali ngan kelengkap untuk raya....ooo ya....caramel ni buat masa raya aritu.....since tak bawak resipi, aku google je dalam tenet.....resipi masih ingat tp tuan punya tak ingat lak ambik yang sapa sbb tulis tangan je resipi aritu.....mintak halal ya tuan punya.....whoever u are......

~Cream Caramel~

1/2 cawan gula castor
1/4 cawan air

Panaskan kedua bahan di dalam loyang di atas api yang perlahan dan biarkan ia keras seketika.

8 biji telur ayam
1 tin susu cair
1 tin air
Sedikit esen vanila
3/4 cawan gula castor

Semua bahan dikacau perlahan2 sahaja hingga gula hancur.  Kemudian tapiskan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.  Bakar selama 1 jam dan sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong.


2 comments:

KSWSK said...

atas dia tu nmpak hangit..wa suka yg mcm tu

Nina Babybatriesyia said...

hehe....tak hangit tu....cuma kaler caramel lebih cantik kalu dibiarkan brownish sikit.....flash kelabu asap tu yg nampak gelap gelita tu....hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...