Monday, January 25, 2010

~Menu 4 Holiday~

I was still caught in flu......sok sek sok sek......what a terrible day to go thru......kali ni diheret sekali ngan gatal2 mata le, hidung le, tekak le.....adeih.....kena resdung ke pulak aku ni.....tak tahan lak asik tenyeh2 hidung hehehe......ever since dok sini, flu dah jadi best friend aku le pulak.....aku mmg dah tak bape nak tahan ngan debu or whatsoever yang berkaitan.....kena lak sekarang musim bakar tebu le pulak.....lagi le menjadi2 alahan aku sampai sumer karpet2 aku tengok dah jadi alergic le pulak.....abis sumer aku gulung2.....tak mau tengok dah dalam rumah......bila projek kemas umah jalan, maka sesi bersin aku pun berjalan sama le gak........

Wokay le......close that chapter.....kita citer benda lain le......pasal masak2.....eh...eh....lama betul aku tak buat projek masak2......kalu ada buat pun, ala2 cincai ala2 orang malas ada le.....buat malu le pulak nak menayang.....takat ikan sardin dlm tin satgi kena cebik kat orang le pulak.....hahaha.....

Ok....ni menu lunch time aku masa hari minggu je......



Menu pertama aku, of course kegemaran aku.....Ayam Percik......senang je la ni pakai dapur gas ngan magic pan dr Sykt Menang tu je......resipi? Rasanya mcm pernah tayang.....tapi tak ingat lak dok kat mana.....hehe.....malas lak aku nak cari......x pe2.....meh aku tulis semula......resipi mudah utk orang yang emergency cam aku je hehe....

AYAM PERCIK

Ayam
Sedikit halia
Sedikit bawang merah
Garam

Tumbuk halia dengan bawang merah hingga lumat. Masukkan sedikit air dlm periuk bersama dengan ayam tadi. Masukkan bahan tumbuk dan rebus. Masukkan garam. Bila air makin kering, tutupkan api. Ambil ayam dan panggang di atas api. Kemudian curahkan kuah ke atas ayam, panggang semula. Ulang hingga masak.

Bahan Kuah

Santan secukupnya
Halia }
Bawang Merah } tumbuk hingga lumat
Lada Kering }
Garam
Gula
Sedikit Perasa

Masak bahan ini sehingga pekat. Curahkan ke atas ayam berulang kali hingga masak.





Udang, peberet anak dara aku.....abis sumer dia yang ratah.....dia kata sedap.....uih....masak campak2 pun bisa jalan dehh.....hehehe.....



Ikan bilis goreng santai buat pembuka selera en hubby.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...