Tuesday, December 15, 2009

~Kesian Anak2 Mama~

Minggu ni mmg sedikit kelam kabut.....ngan anak2 yang tak berapa sihat.....hmm.....sebetulnya, hari sabtu tu dah booking untuk sunatkan along.....dah nak jadi anak teruna dah yg sorang ni......papanya dah siap ambik cuti untuk jaga along....maklum le....hehe....cuti aku dah tinggal sedikit.....

Nak dijadikan cerita lain pulak....jumaat malam tu, aku ngan hubby tengah dok relax2 tengok tv....sonok landing ni.....sekali gedebum!! Aku relax je lagi....tanya along apa dia....along kata baby main almari.....baby pun tak bunyi apa2....diam je.....agaknya takut orang marah.....sekali along teriak lak panggil "mama.....tengok ni, darah bnyk!".......aiseh.....aku apa lagi, terjah masuk.....tengok2 kaki baby dah berdarah.....bnyk pulak tu.....papanya sahih2 le x dpt nak bantu sbb dia mabuk darah.....tak tahu apa nak buat....terus angkat baby letak dlm tandas.....pastu kuar cari ubat ngan bandage.....haiiii....masa ni le nak cari ubat, nak cari bandage sumer tak jumpa.....darah tak henti2 keluar......luka kaki baby nampak dalam.....mcm nak putus lak aku tengok.....dah jumpa ubat, sapu2 sumer, balut kaki.....terus angkat dia letak atas kerusi.....tak henti2 dia menangis sbb sakit sangat agaknya.....memandangkan dah malam, aku tunggu nak tengok pagi esok mcm mana dulu.....

Esok paginya, aku salin pembalut tu, tengok darah masih keluar.....ish.....tak leh jadi ni, risau jugak satgi jadi gangren ke atau luka tu patut kena jahit ke.....so aku sarankan kat en hubby, kena bawak ke klinik ni.....tengok mcm mana.....nasib baik kat klinik tak ada orang.....jadi tak perlu tunggu lama...kena le mengendong baby tu.....bila dr tengok, dr kata tak perlu jahit, sbb dekat sangat ngan kuku....so dia kata just balut je, nanti dia boh ubat ngan bandage baru....aku angkat baby masuk bilik rawatan.....kat situ doktor cuci luka baby.....kalu ikut masa doktor dok buat tu, dah x de darah yg keluar.....tp baby asik meraung2.....dlm proses tu, tiba2 aku rasa pening kepala....berpeluh2 pulak kat muka, rasa panas lak semacam.....alahai....nak pitam ke aku ni? Agaknya tak sampai hati tengok anak dok menangis2 padahal doktor lembut aje dok membalut luka baby, rasa kesian tu buat aku rasa nak pitam....padahal aku tak de le mabuk darah....siap cakap kat doktor "kejap eh doktor, saya kena duduk ni"......eee....buat malu je.....



So, itu le....berbalut le lagi kaki baby.....tak boleh nak jalan, asyik terhencut2 je.....

Pagi bawak baby ke klinik, malam tu giliran along pula untuk bersunat......en hubby awal2 dah surrender tak mau masuk, aku apa lagi.....tak mau jugak....bukan apa, takut kesian tengok anak satgi aku lak yang pitam.....so along masuk sorang2....ooo....hero tau anak aku relax je masuk sorang2......doktor kata lagi mudah kerja.....tak sampai 20 minit sumer siap.....kata doktor, ini le patient paling cepat dan paling mudah......hehe......selamat akhirnya......



Dua orang terlantar sakit, so kakak le yang kena ambik alih tugas tolong en hubby kat umah....hehe.....tapi buat kerja sumer nak kena ada upah......hehe....mcm2 le anak2 ni....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...