~Chocolate Butter Cake~

Waaa sonoknya bila dengar berita pasal 39 perintis gomen untuk program bekerja dari rumah.....alahai.....kalau ler sumer tu possible tapi trust le.....benda tu tak leh digunapakai dkt tmpt aku ni......hehe.....lagikan yg dok punch card ari2 pun jenuh kena cari, asik ilang....ini lak yg tak leh nak tengok depan mata, yg ada depan mata pun bos tak percaya buat kerja ke dak hehe.....aku terpk gak, senang ke nak monitor waktu kerja 8 sampai 5 tu? secara online? Hehe....aku tak berniat mempertikaikan, mungkin utk jawatan tertentu tu ok le.......lagi pulak diutamakan ibu2 tunggal, yg ada anak ramai dan yang tinggal jauh.....so ada le manfaatnya tu.....semoga tempoh percubaan 3 bulan tu boleh dilaksanakan oleh perintis ini dengan sebaiknya sebagai tanda program tersebut boleh berjaya......so boleh le implement kat orang lain pulak.....

Aku lak tengah 'bengkek' nak kemaskini laman web opis.....alahai.....boring ya amat......tak suka betul dengan program menda alah tu......dah le tak bebas mcm blog.....layout pun boring je aku tengok.....lama2 nak boh input pun rasa blurr.....tak tahu apa nak update.....susah lak tu nak susun layout, nak edit sumer......taun depan aku tarik diri.....malas dah nak menyerabutkan otak.....jangan le salahkan aku bila tak de update sebab yg ajar aku kat makmal ari tu pun tak leh jawab soalan aku......bila soalan tak berjawab, lama2 aku pun buat tak heran dah......kesimpulan, buat je ala kadar....hehehe....at least aku buat gak.....jawatan pun tak bergaji, buat lebih2 pun bukan ada org appreciate pun....lagi cari salah ada le....ingat update web tu mcm main tembak sesuka hati ke....menembak betul pun susah....aku pernah menembak ngan M-16 dulu...berat nak mampus....tp semua sasaran jatuh aku tembak dr jarak 500 meter.....syok pun syok.....waa....rindu lak nak pegang M-16 sekali lagi.....ahaks.....



Ok le....berbalik pasal citer baking le pulak.....

Resipi ni saja untuk makan2.....buat sikit je sambil bakar kek untuk sorang kawan......memandangkan resipi ni aku dapat dr buku, so apa salah sharing2 kan......sama2 le kita cuba kalau ada yang teringin untuk buat makan2 waktu petang......aku suka resipi ni simple sahaja......



Chocolate Butter Cake
Source
: I Love Butter Cake, Kevin Chai

180 gm butter
180 gm gula castor
3 biji telur
60 gm chocolate (dicincang)
50 ml susu segar
1 sudu teh chocolate emulco
180 gm tepung gandum
1 1/2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bicarbonat

Cara

Putar butter dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil diputar hingga sebati semuanya. Cairkan chocolate dengan susu secara double boil. Masukkan adunan chocolate ke dalam adunan butter perlahan2 sambil dikacau. Masukkan tepung, serbuk koko, baking powder dan soda, kaup balikkan hingga rata. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 170'C atau sehingga masak.

Boleh hiaskan mengikut kesukaan anda....

Nota : Kenapa cupcake tu tegak je? Hehe.....memandangkan casing aluminium dah kekurangan, maka aku gunakan solo cup saiz 3 1/4 oz, didalamnya aku letakkan papercup saiz 11......jadi bila dah siap, cuppies takde le mcm bentuk biasa aku buat yakni kecik bawah, besar atas.....yg ini naik tegak je le.....

So, selamat mencuba.....try at your own risk k......teknik kek ni mcm kek butter biasa......so kena ikut cara yang anda sudah biasa k.....
....

2 comments:

Sara Ilyas said...

Salam.

Akak amek tempahan tak?

Babybatriesyia said...

Ya dear, mmg ambik....leh ke fb akak atau ke website akak di http://www.batriesyiahomemade.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...