Friday, September 28, 2012

~Sup Ala Thai~



Nama menu saya boh ikut sedap saya je ya....bukan le ni spesifik menu dari Thai ke apa.....sbb kalu boh nama sup tulang lembu macam dah biasa dok post kat blog dah pun....kali ni saya campak (ooopsss....istilah campak lagi ya....sbb mmg saya campak je rempah2 yang saya nak) sumer yang saya rasa menyedapkan menu nih.....x de langsung plan dlm kepala mcm mana nak masak sup ni sebenarnya.....memandangkan sup ni ala2 kemasaman sikit, jadi saya boh nama ala2 thai gitu....penggemar masakan thai le katakan walaupun idok le pandai nak masak2 sumer jenis tu.......so tak de le sia2 jadi cucu orang siam kan hehe...hampeh... (my arwah grandpa belah mak org thai islam berasal dari Narathiwat....i still have pakcik2 n sepupu2 kat sana tp most of them tak pernah kenal....kalu belah arwah grandpa hubby lak orang jakarta dong.....jumpa je tak pernah....eh...multi asian kami hehe).....

Secara kebetulan saya dalam perancangan nak 'clear out' stok dalam peti ais dan nanti nak tambah stok baru....(en hubby nanti shopping grocerries yaaa....hehe)....jadi masih ada stok ekor lembu nih.....memandangkan menu malam tadi tak de kuah, jadi saya cari yang mudah2 aje dan cepat nak buat.....buat sup le.....



~SUP ALA THAI~

4-5 ketul potongan ekor lembu
Air secukupnya
3-4 hiris lengkuas
1-2 hiris halia
3-4 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar

Semua gahan diketuk/dipotong/dihiris dan direneh atas dapur hingga daging pada tulang empuk.

1 kiub pati ayam
5-6 biji cili api
1 biji tomato - dibelah2
2-3 ikat daun ketumbar
1 biji ubi kentang - potong dadu (x perlu boh if x suka, saya saja je letak)
Garam/Gula
1 biji limau nipis - perah utk airnya

Bila semua bahan tadi telah mendidih, masukkan ubi kentang.  Biarkan lagi sebentar.  Kemudian masukkan kiub pati ayam, cili api, tomato, ketumbar (permulaan masukkan batang ketumbar sahaja), garam dan gula secukupnya.  Renehkan lagi hingga air sedikit kering.  Kemudian, tutupkan api.  Masukkan air limau nipis tadi dan taburkan dengan daun ketumbar.

2 comments:

Mamasya said...

Aslmkum Nina.sedap tengok sup ni....mcm singgang daging pun ada masam2 sikit sedapnya mkn....lwn dg ikan masin.....bertambah nasi.
re; Nina lagi pandai di dapur....masak dan deco kek yg cantik2 belaka....sungguh bertuah cik abe& anak2..

Babybatriesyia said...

hahaha....pakat lawan puji ni hahaha.....takde le pandai masak, takat makan sendiri berani le....hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...