Wednesday, September 12, 2012

~Eclairs~



Eclairs....just adik beradik cream puff....just this one bentuknya panjang2 gitu....tak de apa yang special pun pasal eclairs, sepesen lagipun ngan cream puff.....except bagi saya lebih best kalu berintikan fresh cream compare ngan kastard sbb eclairs ni besar sikit compare ngan cream puff, kalu pakai fresh cream tak de le muak sangat nak makan.....tp since smlm cuma ada inti kastard, guna yang tu aje le....selalu buat cream puff je, sesekali tukar pesen jadi eclairs.....



Untuk resipi ni guna version dari MyResipi....

~ECLAIRS~

100ml air
45gm butter
60gm tepung gandum + 1 sudu besar baking powder
2 biji telur

Cara membuatnya:

Masukkan air dengan butter ke dalam periuk. Masak dengan api yang sederhana hingga mendidih. Bila dah mendidih, tutupkan api. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga adunan tak melekat di periuk.  Kemudian alihkan ke dalam bekas lain dan putar adunan dengan hand mixer sebentar supaya wapnya keluar.  Kemudian, baru masukkan telur satu persatu, kacau cepat-cepat. Lepas tu boleh le paip mengikut saiz yang kita mahu.  Saya bakar dalam oven dengan suhu kepanasan 160'c atas bawah selama 50 minit. (Saya tak alaskan loyang dengan kertas atau spray ngan butter.....untuk tahu masak atau tak, eclairs akan mudah tertanggal dari loyang....if masih melekat, maknanya isi dalam belum masak)....jadi if belum masak dan eclairs pun dah keperangan, turunkan suhu dan tambah masa memasak ya....








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...