Tuesday, June 19, 2012

~Gulai Kawah Ayam Kampung~



Seksi giler ni ayam dok menonggek elok atas pinggan....hahaha.....saya nak upload pun rasa semacam...tp benda boleh makan, sedap lak tu ratah2.....ayam kampung ni saya beli kat Mydin....kecik je.....sbb tu ada rupa puyuh pun ya......saya beli less than RM5, sebenarnya cukup untuk makan 2 orang dewasa je....tp since lauk lain banyak, so share2 le makan anak beranak.....

Oleh sebab ayam ni kecik je, saya tak tergamak le nak potong2.....jadi saya belah dua dan saya telangkupkan je.....mcm buat ayam bakar kecuali yg ni terbelah je le.....

~Gulai Kawah Ayam Kampung~

4 ulas bawang merah (kecil)
3 ulas bawang putih
3 hiris lengkuas (saiz sedang2)
4 hiris halia (saiz sedang2)

Semua bahan di atas dikisar halus.

2 paket rempah gulai kawah (mix ngan air panas jadikan pes) - beli kat Tesco je
1 kotak kecil santan
2 cawan air
Garam/Gula/Perasa secukupnya

Tumiskan bahan kisar bersama dengan rempah gulai kawah tadi.  Kacau2 hingga pecah minyak.  Masukkan ayam tadi dan renehkan dengan tambahan air secukupnya.  Tutup kuali tadi dengan tudung dan biar hingga sedikit kering sambil balik2kan ayam.  Jika agak kering, tambahkan air lagi kemudian masukkan santan.  Perasakan dengan garam/gula dan perasa secukupnya...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...