Thursday, June 14, 2012

~ Cuti2 Mesia Jun 2012 - Part 5 ~

5 Jun 2012 (Selasa)

Masih kat Terengganu lagi!!! hehehe....sori le....ntah bape banyak part nak abis pun tak tahu le.....tapi dah x bnyk gambar dah.....lepas2 ni dah mula malas nak snap gambar, jadi sikit je le tinggal....nak tunggu udpate satu2 gambar pun bercinta le jugak, lama bebenor nak lepas.....

Orait....balik dari Taman Tamadun Islam....wajib le dulu singgah kena beli losong......saya dah cakap, saya nak makan losong buatan orang sini je.....mengada2 kan....saja je sebenarnya....saya mmg nak makan losong + sos siap bungkus dan siap boleh ngap terus.....Kg Losong kan mmg tersohor ngan losong....dari situ le datangnya pun kan....memandangkan dah nak teruskan perjalanan ke Kuantan, jadi beli le siap2 sambil makan2 atas keta......


Singgah di Pusat Informasi Penyu di Dungun dulu....memandangkan dah pass by jalan nih.....anak2 tak pernah tengok penyu in live.....rugi kan.....saya masa kecik2 dulu siap arwah abah ngan famili berkonvoi berkampung di tepi pantai di area Dungun nih....arwah pakcik saya (abang arwah abah, adik beradik arwah abah ramai dah meninggal sbb arwah abah pun anak bongsu...tp masih ada lagi sorang kakak arwah abah dr satu mak ngan bapa ngan sorang adik tiri dari lain mak satu bapa.....eh...eh...entah.....arwah nenek dulu kawinnya ramai sangat, pastu beradik tiri mmg le ramai...saya pun tak terbilang) dulu menetap di Dungun....masa kecik2 tu saya paling suka dengar dia orang sembang.....loghat orang Dungun mmg pekat2 giler....hehe.......jadi dulu2 ni pakat2 sewa chalet tepi pantai pastu tunggu penyu naik ke darat......saya masa kecik2 dulu mmg sempat le tengok penyu bertelur live tepi pantai......siap panjat2 penyu lagi.....






Dari Pusat Informasi Penyu, teruskan lagi perjalanan.....banyak betul pit stop sebelum nak sampai Kuantan....dah agak dah mesti lari dari pelan asal nak sampai Kuantan awal.....terserempak pantai lagi....ye le.....Terengganu kan kaya dengan pantai....sama mcm Kelantan....how I miss the beaches so much......pergi mana pun mesti jumpa pantai.....dah le pantai2 kat sini mmg best utk mandi manda.....seronok tempat2 mcm ni.....kat Perlis mana le ada pantai macam ni.....jadi anak2 bila sekali sekala terjumpa pantai, mcm orang jakun je.....saya je tak bagi anak2 mandi pantai sbb saya bimbang ngan keselamatan mereka.....tapi saya sendiri masa kecik2 dulu, wajib sebulan sekali arwah abah ajak berkelah tepi pantai....kadang2 kami konvoi ngan famili makcik (kakak arwah abah).....pastu pakat mandi manda bersama sepupu sepapat yang ada.....meriah gitu.....pastu pakat2 cari siput le itu le ini le.....masa kecik2 mmg kulit rentung tapi saya happy......

Mula2 saya cakap kat anak2....main tepi2 tu je.....jangan turun kat gigi pantai tu......tapi anak2 mana takut ngan saya.....bila papa dia orang cakap, senteng je seluar tu, bukak kasut....main le kat tepi2 pantai tu.....terus je budak2 ni....laju je pakat main pasir pantai le pulak......dah tu, meleret le dari nak singgah sekejap sampai sudahnya lewat pulak....


Nun jauh di belakang tu ada sesi fotografi.....ada bride n groom dok posing ambik gambar hehe....







Cakap kat anak2....sudah2 le tu....meh naik.....nak bertolak ke Kuantan lak nih......hmm.....malam le atas jalan nampaknya......

Alhamdulillah.....dalam kul 9 malam kot baru sampai untuk check in kat hotel.....kami stay di Hotel Sentral Kuantan.....cantik hotel nih....bilik luas dan selesa....tapi bilik air cermin kaca....hehe......nak mandi tutup lampu le.....


Oleh sebab dah kepenatan, masing2 dah tak larat nak turun cari makan2.....jadi saya order je untuk dine in dalam bilik.....dah malas gini le, tunggu orang hotel datang hantar je le......

Spaghetti with creamy mushroom sauce


Nasi Goreng apa nama ntah....



Nasi Putih ngan Tomyam....

Masa rehat le pulak lepas tu.....zzzzzz......

4 comments:

Azlina bt. Azis said...

wah...best arr nak gilah nanti

Babybatriesyia said...

Azlina : jom....jalan2 mesia.....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sy yg asal dungun pun tak pernah sampai lg kat pusat informasi penyu tu.. hihi... pusat tu kat rantau abang ke ye? tak perasan lak sy...

kalau kat dungun ni tempat yg best mandi manda kat pantai kuala abang.... pantainya tak bahaya.. tapi jangan sekali2 mandi kat pantai teluk lipat yang berhadapan dgn uitm dungun tu... situ bahaya sbb pantainya curam...

pantai yg nina singgah tu nampak mcm pantai kemasek.. betul ke? ni dah atas dari dungun kan...

Babybatriesyia said...

Ratna : a'aa...dkt rantau abang le....nina singgah2 gitu je kat dungun/rantau abang nih....tak mandi sbb nina ni fobia tengok laut hehe....tak bape harap nak lepas anak2 nih.....

Pantai yg nina singgah tu atas dr dungun le tu...ye le tu pantai kemasek....asik dok pk apa nama tak ingat le pulak hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...