~Kek Marble 3 Rasa~

Cuti sekolah telahpun bermula.....anak2 tentu seronok kerana dapat berehat dari belajar selama 2 minggu ni.....kita mak2 budak cuma harap jangan le anak2 ni menyelerakkan rumah sementara kita bekerja....hehe....yang paling best cuma tak perlu berkejar2 menghantar mereka ke sekolah untuk 2 minggu ni......jadi leh le kuar kerja lewat2 sikit......sementara tu belikan anak2 buku2 latihan dengan harapan rajin2 le dia orang buat ulangkaji kat umah, jangan asik tengok channel 611 je ari2....

Sementara tu, meh le layan kek buatan saya nih......



Kek Marble 3 Rasa.....saja2 je bagi nama.....basicnya hanya butter cake ngan teknik berlainan daripada biasa dibuat.....just suka teknik ni sbb menghasilkan kek butter yang tinggi untuk 8 in nyer loyang....compare buat guna teknik biasa, rasa mcm tak bape puas hati walaupun beratnya sama lebih kurang 1 kg ++ ngan resipi yang ini....

Kek ni a bit sweet sikit, so sapa yang rasa tak suka manis, kurangkan je gulanya ya....

~Kek Marble 3 Rasa~

250 gm Butter
100 gm Gula Castor (leh kurangkan ke 80 gm)
1 sudu teh esen vanila
3 biji Kuning Telur (Gred A)
200 gm Tepung Gandum
1 sudu teh serbuk penaik

5 biji Putih Telur (Gred A)
100 gm Gula Castor (leh kurangkan ke 80 gm)

Pewarna Merah + Perasa Strawberi
Pewarna Coklat + Perasa Chocolate Emulco

Putar butter dengan gula dan esen vanila hingga gebu.  Kemudian masukkan kuning telur satu persatu dan putar hingga sebati.  Masukkan tepung gandum bersama serbuk penaik.  Kaup balikkan biar sebati.  Putih telur tadi diputar bersama dengan gula castor hingga soft peak dan gaulkan ke dalam adunan butter tadi. 

Bahagikan kepada 3 bahagian, dengan 2 bahagian diwarna merah dan diberikan perasa strawberi manakala satu bahagian lagi diwarnakan coklat dan diberikan perasa chocolate emulco.  Bahagian satu lagi dibiarkan asal.  Kemudian, tompok2kan sahaja adunan tadi berselang seli hingga adunan habis.....bakar selama 1 jam atau sehingga adunan betul2 masak bergantung oven masing2.  Jangan lupa alaskan loyang kek dengan baking paper yang dialas minyak.  Bakar pada suhu 160'C dalam loyang 8 in.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...