Wednesday, July 14, 2010

~Chocolate Roll~


Raya tak lama lagi nak sampai.....eh...eh....pose pun belum lagi kan....tp dah ramai tokey2 biskut (termasuk aku gak) dah mula start biz dah.....setengah tu resepinya RAHSIA BESAR.....ada yang RAHSIA KECIK....hehe.....pendek kata sapa yang malas nak buat, leh order je......kat opis aku pun paling murah RM22 dia orang letak rega.....ada gak yang sampai RM28.....ish...ish.....tak pe le kan.....RM28 tu lagi sedap le kot....so sapa yg nak yang sedap beli le yang mahal2 ya.......bukan le bermakna yang murah2 tu tak sedap ya......ikut selera anak tekak masing2 le kan.....selera tak sama kan......tak sedap kat orang ni, tapi mungkin sedap bagi orang lain lak.......

Mostly resepi biskut yang aku buat jual, ada le aku letak kat blog......resipi2 yang dah lama dok buat.....setengah tu ada kawan yang bagi, ada yang aku alter, ada yang aku eksperimen je sendiri ikut selera anak tekak sendiri......

Hari ni cam rasa nak sharing resepi biskut yang simple ni tapi sedap dan crunchy bagi aku.....nak buat jual pun aku rasa cookies ni simple je...bahan2 pun sikit......so better u all try je sendiri......leh buat bnyk2.....tak payah le beli......kalu yg pakai bahan bnyk ni better le beli, sbb nak beli barang pun dah satu hal very costly sekarang ni ya....bahan2 mentah mmg mahal tau......kalu nak untung, leh je aku buat jual tp kadang2 sharing is more caring, right??

Chocolate Roll
Source : Majalah Mingguan Wanita

180 gm mentega
100 gm gula perang
50 gm tepung jagung
30 gm badam cincang
250 gm tepung gandum
White Chocolate/Dark Chocolate

Putar mentega dan gula perang hingga sebati.  Kemudian masukkan badam cincang, tepung jagung.  Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh lembut (tambah tepung jika doh masih melekit ya).  Tekap dan bakar pada suhu 150'C selama 30 minit.  Bila dah sejuk, celupkan ke dalam white chocolate dan paipkan dark chocolate untuk tujuan hiasan.


Cuba le.....mmg sedap......jangan le pulak sbb aku tak popular tak minat nak pandang cookies ni ekkk.....hehe....mana le tahu leh buat hidang masa raya nanti....budak2 tentu suka....

2 comments:

azian said...

nampak sedap...bdk2 tentu suka yer...

nooe said...

Salam nina....terima kasih. Anda tidak lokek memberi tip serta resepi sejak dari fotopaged lagi. Semuga Allah berikan kesihatan yang baik serta keluarga bahagia dan pintu rezeki terbuka luas untuk kak ..Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...