Monday, May 24, 2010

~Not in my wish list~

 
Ini gajet baru aku yang keempat dalam bab2 menjahit......uish....kalah tokey2 tukang jahit padahal aku bukan ambik upah menjahit pun sampai ada 4 biji mesin jahit kat umah (termasuk overlock machine le)......mesin ni bukan dalam wish list aku pun, tapi hati aku dah meronta2 nak dapatkan jugak gajet ni......pestime aku guna mesin ni masa aku mula belajar buat quilting ngan Epal lebih kurang 9 tahun yang lepas....dah lama tau......masa tu sbb aku dah ada mesin jahit baru so aku tak minat lagi nak beli2 pun.......

Aku mula belajar menjahit sekitar 12 tahun yang lepas secara serius le.....sebelum tu aku belajar ngan mak aje sbb mak pandai menjahit.....jadi setakat yang asas2 tu mmg aku dah tahu le.....kemudian hubby tolong carikan aku kelas untuk belajar personally ngan tukang jahit.....so dapat le aku timba ilmu serba sedikit.....seronok le sbb cuma aku sorang je anak muridnya.....belajar ngan tukang jahit ni lebih seronok sbb aku dapat tengok sendiri teknik2 tukang jahit ni menjahit.....compare kalu semata-mata belajar, mmg aku je le yang menjahit....

Baru2 ni buat survey lagi pasal mesin2 ni, terpandang sekali lagi mesin ni......emmm.....mmg x dapat nak tahan......antara dua pilihan sebenarnya.....salah satunya mesin sulam yang harganya by Jun nanti cecah RM6000++......pk punya pk......mesin tu fully automatic.......pakai memory card.....hmmm....aku takut pakai benda2 fully auto ni takut rosak dek tangan2 kecik yang ada.....haaa....mau teriak aku......lagipun aku bukan nak buat biz so aku pk aku nak ambik yang boleh buat free hand je sulam2 ni.....mesin high speed dah ada tp mesin tu tunggu aku betul2 mahir menyulam dan mengayak dulu le.....yg tu tangan pun kena laju.......tp dah dalam aim nak mahirkan diri jugak nanti.....buat masa ni mesin high speed tu utk tugasan jahit langsir je.....

Mesin lama aku jenama Brother aku beli kat Juki di Kota Bharu sekitar 12 tahun yang lepas.....masih elok, masih tahan lama.....buat masa ni untuk yang lasak2 mmg bagi kat Brother dulu le.....hehe.....hubby aku pun dah pandai alter2 baju guna mesin tu.....tak susah ajar hubby sbb dia suka godek2.....sekali dua je bagitau itu ini, lama2 dia pun dah pandai menjahit.....kalah aku.....hehe...
Sekarang tengah tanam mood biar tumbuh segar2 sbb nak mulakan projek jahit2 untuk baju anak2.....hubby x dak masalah bila nak tambah mesin walaupun dia ada cakap bila masa le nak menjahit tu....tapi dia beli gak kain kat anak2 nak soh aku jahit......hehe.....buat masa ni aku tengah kemas2 bilik kecik kat umah utk jadi galeri jahitan aku.....hehe (bilik buku aku sebenarnya......ubah satu sudut utk buat sudut menjahit aku supaya anak2 tak lalu lalang masa buat kerja)......

Semangat baru ni.....hmm......hehe.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...