MENU HARI MINGGU



Hari minggu tetap hari yg busy sbb masa tu le mcm2 benda nak buat...berkebun le, menjahit le, masa tu le nak kuar shopping, nak membasuh le dah mcm2 lagi...gitu le rutin ibu bekerja ya...

Untuk ari minggu tu terasa nak masak asam pedas...ikan x de, ada daging je...pun boleh le..saya ngan anak no 2 mmg minat sungguh asam pedas...dulu2 saya try buat seperti kurang 'kick' tp la ni janji asal boleh je, x de strict2 janji ada rasa...baru terasa x susah pun...

ASAM PEDAS DAGING SIMPLE

3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
Segenggam lada kering , digunting kecil2 dan direbus, buangkan bijinya
Air secukupnya

Kisar bahan bersama.

Daging - dihiris nipis
Daun Kesum - potong kecil2
Bunga Kantan - belah 4
Air Asam Jawa - saya guna pati asam jawa adabi dlm 1 sudu besar
Air secukupnya
Gula/Garam

Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan air, bila menggelegak masukkan daging, air asam jawa, kesum, kantan, garam dan gula. Rasa le sebelum diangkat.

posted from Bloggeroid

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...