JOM BAWAK BEKAL TIAP2 HARI


Breakfast pack for today....kita prepare ayam mazak kuzi ala2 redah aje...hehe...meaning no exact recipe, bahan utama kita guna rempah kuzi, bahan2 selebihnya tak perlu le strict sangat kita ikut resipi asal....so nak letak nama apa suka hati le.....yang penting makanan yang masuk ke perut dan kita yang nak makan.....tak payah claim ni resipi ori atau tidak.....tu pasal tak de nama menunya.....asasnya je rempah kuzi, nak letak ubi ke, nak letak sayur ke suka hati kita le....

Yang penting bila dah terbiasa bawa bekal ni, terasa seronok pulak bangun pagi2 masak....tak perlu lama memadai 1/2 jam pun dah cukup dr mula turun dapur, letak nasi, standby dr malam kuarkan lauk2 yang beku, pagi ni just buat je apa terlintas di kepala.....

AYAM MASAK REMPAH KUZI ALA2 REDAH


Ayam - potong kecil2 untuk mudah pack masuk bekas
Lumurkan dengan garam dan sedikit kunyit, goreng separuh masak

2 sudu besar rempah kuzi - jadikan pes
Sos Tomato (anggaran mengikut rasa)
3 sudu besar kismis besar
Susu Cair (anggaran, tidak perlu berkuah sangat so senang nak pack dlm bekas)
Gula/Garam
Ubi Kentang - potong dadu
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Kisar halus bawang dan halia

Tumiskan bawang hingga wangi dan kering.  Masukkan rempah kuzi, masak hingga agak kering.  Masukkan sesudu gula.  Kacau.  Masukkan air, sos tomato dan ayam.  Kacau2 biar sebati.  Masukkan susu cair secukupnya.  Masukkan kismis dan ubi kentang.  Masak lagi hingga masak dan rempah sedikit kering.  Jangan lupa perisakan dengan garam dan gula.  Siap untuk dimakan dengan nasi panas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...