~Siap juga akhirnya.....~


Penat....penat....siap juga mengemas akhirnya....mmg patut dapat semua sakit2 badan sekali...saya pun masih dalam mood bercuti dari sebarang baking2 nih....nak concentrate kemas2 umah dulu dan kebetulan mak ngan adik datang umah, jadi saya tak mau baking2 lagi.....apa pun, bilik kecik saya dapat gak saya susun walaupun very the crowded gitu....tak kisah le kan....saya yang nak buat kerja, so yang selesa ke tidak cuma saya sorang aje le ya....langsir pun baru boleh pasang, kena tunggu en suami free dulu....memandangkan tangan saya masih sakit, saya tak berani nak buat kerja lasak2 sangat.....yang lain2 dah disusun mcm biasa dah tp biasa le bilik pun kecik sahaja, jadi pandai2 le barang2 ni dok menumpang satu sama lain kan.....peti ais tu pun peti lama, sbb masih ok, saya letak gak kat bilik kek ni utk simpan sumer stok2 bahan mentah saya.....chiller saya tu pun dah dibaiki.....beria je dulu sampai tukar mcm2 sampai abis 3-4 ratus...sekali bila rosak sekali lagi, panggil cina datang baiki cuma kena rm80 je.....dan chiller dah kembali berfungsi dengan baiknya.....lega rasanya....


Sori le ya kalu rasa semak tu....saya ni suka simpan stok, jadi sbb tu le bertimbun barang2 yang ada....tak larat asik kuar beli barang ngan masa yang tak bape nak free nih.....jadi bila membeli tu saya mmg borong terus....


Nampak crowded je...tp trust me, ni dah abih susun dah ni....dah tak tahu nak susun camne dah huhu.....ni pun loyang2 dok kat dapur, kalu ada loyang tak tahu le mana nak campak lak....saya gantung je sumer kat dinding sbb senang saya nak capai.....saya ni buat kerja tak suka kena bukak2 bekas ke...jadi bila gantung2 ni senang saya nampak....mixer2 saya bersusun kat meja tu je.....nak guna saya angkat letak atas meja stainless steel tu....tp setakat untuk kerja2 biasa saya lebih suka guna hand mixer je.....kat bawah meja tu pun penuh ngan sumer keperluan2 bukan bahan mentah jugak.....saya susun sumer atas rak.....


Dapur ngan oven sumer tersusun kat satu ruang....senang sikit......ni le tempat saya buat kerja.....apa pun, saya selesa buat kerja sorang2 kat sini tak dak gangguan....dapur gas lama saya masih berfungsi dengan baik jadi sayang nak buang....dia nyer oven tu pun masih saya guna sampai sekarang, jadi saya letak je kat bilik tu....tu pasal penuh je bilik saya.....sumer barang saya suka simpan.....sayang tak abis2....


Ok le...abis dah citer pasal bilik kecik saya nih.....tak ada apa nak citer dah....

11 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sukanya tengokkkk... cantik tersusun.. senang nak buat kerja bila ada satu bilik khas gini kan.. lagi2 bilik yg berhias cantik macam ni...

p/s: t.kasih sudi letak link sy kat blog nina.. :-D

Grand Dish said...

Assalamualaikunya....saya ni sebenarnya dah lama ikuti blog ni. Dah bertahun tahun hanya sebagai silent reader. Seronok sangat ikuti blog ni.Saya betul-betul kagum dengan semangat dan hasil kerja tangan akak (maaf ye sebab saya tak pasti perbezaan umur kita, jadi selesa panggil kakak). Sebagai seorang isteri, ibu, pekerja akak masih punya masih untuk buat semua ni lagi. Setiap info dan hasil kerja akak menjadikan semangat untuk saya. Keep it up.. dan saya doakan akak akan terus success dan bahagia bersama keluarga tercinta... Hasnie

Babybatriesyia said...

Ratna : itu le ratna....nasib baik dpt gak space walau takat bilik kecik je....nak kemas pun dah tak reti camne.....tp biasa le tmpt buat kerja, kalu kosong je tak best lak buat kerja hehe....

Hasnie : alamak....akak ada silent reader rupanya....ingat blog ni tak dak org nak baca hehe.....syok sorang2...apa pun tq ya Hasnie sbb sudi ikut perkembangan akak dari semasa ke semasa...panggil saja akak x de hal hehe...akak pun dah terbiasa bahasakan diri akak sejak2 dah makin tua ni hehehe....lately ni tak laju update sbb kekangan masa, insyaAllah...berhajat jugak nak tambah perkongsian ilmu di sini ngan silent reader akak....doa2kan akak ya...terima kasih dari akak...

The Ugly Mother said...

wah sronoknya nengok bilik ni...smoga makin berjaya ya nina. kagum sungguh sy dgn kamu

Amalblogbiz said...

Teruja kmal tengok bilik baking nina... teringin gak kmal nak mcm ni..tapi ruang dah x ada.. lepas ni boleh buka kelas la pulak..good luck nina.

Grand Dish said...

sama2 kak...insyallah akan sentiasa mendoakan..amin

Babybatriesyia said...

The Ugly Mother : wahai liliku yang sangat cantik jelita hehe....alahai lili...bilik kecik aje le....cukup le utk kerja sorang2...huhu

Amalblogbiz : hehe...tq k mal....tak ada apa sangat le k mal...tmpt pun kecik aje nih....kebizian tak mengizinkan buat masa ni utk bukak2 kelas lagi....kena letak prioriti utama utk keluarga dan kerja sedia ada dulu nampaknya....sayang nak korbankan hari minggu utk orang lain buat masa ni...

GrandDish : tq Hasnie...

Pn. Ila said...

wow..saya kagum kekemasan 'bilik kecik' awak nih. Memang best betul!!!(^_^)-salam kenal-

Babybatriesyia said...

Pn Ila....tima kasih Pn Ila....saya lak rasa cam messy je sbb kekangan space....buat masa ni alhamdulillah dah le....yg penting sumer senang nak cari pun dah ok dah tu....oh ya....salam kenalan juga ya...tq sudi singgah....

Fizah said...

wahhh sungguh kemas...jom share idea kat sini

http://susunatursioca.blogspot.com/2013/04/sticky-post-giveaway-istimewa-mei-jom.html

Babybatriesyia said...

Fizah: tq sudi singgah sini.....saya baru terjah ruang umah fizah....cantik sangat2 n kemas....saya nak share apa pun tak tahu hehe....ruang yg ada pun terhad....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...