Asam Pedas Ikan Kembung

Masak Asam Pedas.....kali ni guna hasil dari kebun....daun kesum daun besar2 yang tanam kat atas koridor umah....sebelum jadi sarang bena tu, potong2 n semai lain keratan nanti....bendi tu pun hasil kutipan dari kebun.....berbuah satu satu je, jadi simpan le dpt 3 biji hehe....buah jenis bendi arab, so besar2 gedabak buahnya.....


ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Segenggam lada kering - potong dan rendam dalam air panas - toskan

Kisar bahan di atas hingga lumat.  Ketepikan

5 ekor ikan kembung
Air secukupnya
Daun Kesom
Bendi 
Air asam jawa
Garam/Gula secukupnya

Panaskan kuali, masukkan minyak dan masukkan bahan kisar.  Masak hingga garing terlebih dahulu.  Masukkan air bersama air asam jawa.  Masukkan ikan, Akhir sekali masukkan daun kesum, bendi, garam dan gula.

**guna stok ada di dapur sahaja



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...