Monday, November 9, 2015

POP CORN BERKARAMEL

Moh kita buat popcorn sendiri....request dari anak-anak....sambil2 plannya sambil tngk Gegar Vaganza....


POPCORN BERKARAMEL

1 cawan jagung kering - beli di bakeri
1 sudu besar mentega

Cairkan butter, masukkan jagung kering, gaul2kan dan tutup dengan tudung.  Gunakan bekas besar dan biar hingga bunyi meletup berhenti baru buka tudung.

Tuangkan popcorn ke dalam tray dan ratakan.  Bahagikan 2 supaya senang semasa nak gaul2 dengan karamel nanti.

SOS KARAMEL
1 cawan gula castor
1 sudu besar mentega
1/2 cawan whipping cream

Panaskan gula castor dan biar ia menjadi perang.  Masukkan mentega dan kacau2 hingga semua sebati.  Ia akan membuak tetapi pastikan sentiasa kacau dengan senduk kayu.  Kemudian masukkan whipping cream  sedikit demi sedikit, ia akan membuak tapi jangan lupa sentiasa kacau.  Masukkan sampai habis sambil dikacau.  Kacau hingga ia pekat.  Tuangkan ke atas popcorn tadi dan gaul cepat2 biar sekata.  Panaskan oven pada suhu 170'c dan bakar popcorn tadi selama 15-20 minit.  Bila dah siap, karamel akan mencair sedikit, biarkan dahulu jangan pegang.  Selepas 10 minit gitu boleh le diangkat dan isi ke dalam bekas kedap udara.





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...