~It's TIRAMISU~



Tiramisu, ada orang yg nak makan....so aku buatkan.....biasa2 dok buat main sumbat je dlm tub kecik...so senang main ceduk2.....tapi cam tak bape presentable nak bagi kat orang, so ini versi ala togel.....takde pakai coating ngan krim ke apa, coating ala kadar je ngan lebihan cheese hasil layering.....so itu le rupanya....kecik je ni, ala testing le kiranya sbb tak biasa buat jual pun.....untuk yang ni pakai base kek, leceh le gak bagi aku sbb kecik sangat nak buat....rugi letrik je sebenarnya nak bakar kek.....tp x pe le....aku pun nak testing.....ingat nak pakai sponge fingers, tapi tak sumer orang paham benda tu nak kena beli le pulak.....nak buat sendiri pun dah mcm buat kek gak, sama je le jadinya....



Of course yang ni pakai cream cheese, bukan mascarpone....kalu mascarpone kena siap sedia ngan rega yang 2x lipat hehe.....jadi ini versi jimat sahaja.....jimat2 pun costly gak bahan mentahnya sbb aku guna separuh sbb request nak kecik.....separuh lagi ntah bila nak guna....cream cheese kalu dah potong, tahan seminggu je, lepas tu mudah je berkulat....whipping cream pun sama.....so aku ambik risk kerugian separuh bahan....sbb aku tak rajin nak bereksperimen ni huhu.....tp skrg kena belajar berminat, jadi kena pk apa nak guna lebihan yg ada nih....sayang le pulak....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...