Thursday, April 25, 2013

~Hokkaido Chiffon Cupcakes~


Dah lama dengar sembang2 pasal cupcake ni.....saya pun dah lama tak bape rajin dari testing sebarang resipi....minggu ni angin rajin saya datang le pulak....jadi saya tekad nak buat gak eksperimen nih....bila datang seru, saya bergerak aje le ya....kang lari lak seru tu.....maka lambat lagi le nak mula balik.....

Hokkaido Chiffon Cupcake ni, as you all boleh tengok....is a version of chiffon cake je le.....very light nyer cake.....just yg ni ramai serve ngan inti kastard di tengahnya.....so sapa suka kek yang light n tak bape manis (except manis dari kastard) boleh le buat untuk makan2 petang.....

Untuk testing ni saya buat sikit sahaja....muat2 diisi dalam 6 biji square cup ni n sumer dah selamat dirembat anak2 malam tadi jugak.....sedap dia orang cakap.....bagi saya biasa2 sahaja, sbb saya bukan penggemar kek chiffon.....tp selera orang tak sama, jadi terserah masing2....janji anak2 ngap, saya pun suka hati nak buat eksperimen lagi lain kali....


~Hokkaido Chiffon Cupcakes~
Sumber asal : cornercafe
Olahan : babybatriesyia

2 biji kuning telur
25 gm gula castor
1 sudu teh ovalett
30 gm susu segar - pada suhu bilik
1/2 sudu teh esen vanila
55 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
30 gm minyak jagung
2 biji putih telur
Sedikit garam
30 gm gula castor

Filling
(yang ini resipi saya sendiri)

250 gm susu segar
50 gm gula castor
30 gm tepung kastard
1 biji kuning telur

Sebatikan bahan di atas dan kacau di atas api perlahan hingga adunan pekat.  Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan.

Cara:-

Panaskan oven terlebih dahulu.  Saya set oven pada suhu 165'C atas, 165'c bawah....however yang ni tergantung oven masing2 ya....harus kenal function ur own oven....

Putar kuning telur, ovalett bersama dengan gula castor hingga pekat.  Masukkan susu segar dan putar lagi hingga ia agak kembang n lebih pekat.  Masukkan esen vanila bersama. 

Untuk next stage, saya masukkan tepung gandum bersama dengan baking powder dan gaul dengan spatula sahaja.  Kemudian masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit...Biar rata dan ketepikan.

Putarkan di dalam bekas lain 2 biji putih telur bersama garam.  Biar hingga ia berbuih dan kemudian sedikit demi sedikit masukkan gula yang 30 gm tadi hingga adunan jadi stiff peak.  Stiff Peak ya....means putih telur tu bila angkat whisk dia tegak je....tak lembik....

Gaulkan putih telur tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan kuning telur.  Biar sebati ya....

Tuangkan ke dalam acuan tersedia, make sure yang agak stabil mcm solo cup ya.....boleh tuang guna spatula, saya scoop ke dalam piping bag, senang nak agak isipadu bahan biar sama banyak....

Bakar selama 45-50 minit, tergantung oven...selalu le jenguk2 ya.....saya agak bila dah nampak brownish permukaan kek, saya angkat dan sejukkan sebelum saya paip ke tengah2 cupcake dengan filling.....

**InsyaAllah, jika buat dengan betul, kek dari resipi ni tak renggang atau mengecut dengan ketara.  If tak jadi, means something tak kena dengan cara buat.....sbb saya dah test resipi ni n puas hati....yang lain terpulang le ya....




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...