Wednesday, April 3, 2013

~Acar Buah~

Sambil2 chat tru whatsapp ngan kawan smlm, smpt lagi buatkan acar nih.....lagipun tak susah mana pun.....potong2 je mana2 yang patut.....ting tong kejap je siap.....lama tak buat, memikirkan ada banyak le pulak stok asam2 dalam peti ais, dari terbuang gitu je baik le perap buat acar je kan....ada gak leh guna2 nanti.....time2 selera makan ilang, leh gak rasanya ratah ngan acar aje.....buat acar tu dah biasa tp selalunya mcm2 versi resipi le....kali ni try yang ni pulak....



~Acar Buah~
Sumber Asal : TryMasak
Modifikasi oleh : ninabatriesyia

2 ulas bawang besar - hiris halus
5 ulas bawang putih - hiris halus
seulas halia ~ saya guna sekitar 7 cm panjang - hiris dan cincang halus
500 gm buah2 asam ~ saya dah mix mcm2 asam
Campuran Asal:
Buah Prune (1/2 cawan)
Buah Plum Jeruk (12 biji)
Kismis (1 cawan)
Aprikot Kering (1/2 cawan)
Asam Boi (7 biji)
1/2 cawan tomato puri
4 sudu besar cili boh ~ asal 1/2 cawan
2 sudu besar serbuk kari ~ asal 1 sudu kecil
2 senduk cuka ~ asal 2 sudu besar
2 senduk gula ~ asal 2 sudu besar
Minyak untuk menumis ~ asal 1/2 cawan (saya lebihkan sebab nak simpan lama)

Cara Membuatnya:

Panaskan minyak masak.  Tumiskan semua bahan2 hiris tadi hingga wangi.  Masukkan cili boh tadi dan tumis lagi hingga wangi.  Masukkan tomato puri dan gaul rata.  Masukkan semua buah2an tadi dan kacau lagi hingga sebati.  Masukkan cuka, gula dan serbuk kari - sila taste ikut citarasa sendiri nak rasa mcm mana ya.....masak sampai kering sedikit....siap....






Gambar2 blur je...sori le....kamera cap ayam gini le.....hehe....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...