Tuesday, April 23, 2013

~Daging Masak Merah~



Eee....merahnya ngah Daging Masak Merah nih....hehe....nama pun masak merah, kalu kuning tak le namanya masak merah kan....lagipun saya kalu ke kedai pesan menu ni n yg kuar tak kaler merah, rasa macam order paprik le pulak.....anyway, ni menu peberet anak2 kalu makan kat kedai, so saya redah buat sendiri je le kali ni....

Saya suruh along ambilkan serai kat luar rumah.....tiba2 along masuk bawak daun serai.....hahaha.....adeh.....nampak sangat tak biasa tu.....boleh dia gunting daun serai tu....saya ckp apa ke hal ambik daun serai, saya suruh ambik serai.....batang dia tu......ok le...dia kuar, sekali lagi masuk bawak serai tu.....kali ni dia potong batang serai....tp bukan potong dr bawah bahagian akar, dia potong terus batangnya aje.....alahai anak mak....



~Daging Masak Merah~

Daging (dlm anggaran 300 gm saja rasanya)
3 sudu besar sos tomato
Sedikit air
Sedikit pewarna merah
Sedikit garam

Rebus sekejap bahan2 ini, kemudian angkat dan daging boleh dipotong2 mengikut suka masing2).  Biarkan air rebusan tadi untuk digunakan nanti.

Bahan Tumis

4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 batang serai - dititik

Daun Limau Purut
Tomato - dibelah
Sos Tiram

Tumiskan bahan tumis yang dihiris halus bersama serai.  Masukkan daging tadi dan goreng sebentar.  Masukkan sos tiram bersama dengan air rebusan tadi.  Masukkan garam dan gula jika perlu.  Masukkan daun limau purut bersama tomato.  Kacau hingga masak.

 



Extra menu brokoli goreng bersama sotong, sayur air bayam ngan ayam goreng.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...