~Steamboat Simple~

Tiba2 aje makan steamboat.....yeap....kemaruk....saya baru balik dari bercuti di Cameron Highland....lagi??? hehe....biasa le....port kegemaran....cuma kali ni suasana kurang sejuk walaupun hujan lebat di sana.....ada gak kejadian banjir lumpur berlaku semasa hari balik.....

Dalam seminggu tu 2 kali singgah ke cameron, so hari terakhir cuti, kami singgah lagi dan kali ni semata2 sebab nak borong sayur-sayuran n jagung n stoberi.....masa kat cameron tak sempat nak makan steamboat, tapi sempat makan kat plaza alam sentral, shah alam je kat tempat biasa kami makan.....

Kali ni en hubby request soh dinner ngan steamboat, so saya prepare seadaanya je le sbb tak sumer bahan ada......balik kerja siapkan sup.....cari2 dapur gas mini jumpa, tapi tak jumpa le pulak silinder mini tu.....sib baik along tolong carikan....dapat le guna.....mee n mihun lak tak ada, so hirup sup ngan sayur ngan lauk2 yang ada je le.....alhamdulillah, licin sumer sekali.....

Bukan susah nak buat steamboat pun, buat sendiri kat umah mcm2 nak boh pun boleh.....kuah sup tu saya cuma tumiskan bawang putih ngan halia, pastu boh air, didihkan dan masukkan kiub pati ayam dalam 4 ketul supaya pekat sikit.....satu periuk kuah sup tu sumer licin.....






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...