Monday, November 14, 2011

~Ayam Masak Kicap Manis~

Salam pagi semua....moga ceria2 selalu.....sori le ya saya sekarang ni tak bape dalam mood untuk update blog.....bnyk citer tapi malas dah nak stori mori.....mungkin lepas ni saya open to invited readers sahaja le ya....hmmm......

Update terkini macam biasa sahaja.....order kek alhamdulillah.....tidak mengejar kuantiti, hanya kualiti.....tahu2 le kan saya ni bekerja sepenuh masa dan masa yang ada sangat2 terhad....ada masa saya letih2 teramat sangat sampai nak cari mood baking pun susah......jadi saya kena limitkan order dan buat gab sedikit antara tempahan sbb saya pun perlu berehat.....as saya terbaca dalam satu artikel pasal Pizza Pah....pengasasnya ada berkata dalam mencari rezeki, jangan le tamak mengejar berbagai kerja sampai sumer nak dibuat, rezeki kita takat mana terima aje....ye tak ya gak, ada betul kata2 dia....saya cuba berprinsip begini saja le.....sbb saya bukan mengejar tempahan pun, hanya sekadar memenuhi hobi dan kesukaan saya sahaja....

Update rumah lak alhamdulillah gak......progress lancar.....setakat ni dah siap plaster sumer.....tinggal kerja2 paip, tiling dan cat.....kira2 dalam 80% dah hampir siap.....boleh puji orang siam ni buat kerja, dah soh kontraktor sub kat siam untuk plaster, dari kul 8 pagi sampai kul 9 malam tak berhenti.....saya ngan en hubby sangat2 puas hati......tak sabar rasanya nak pindah masuk....sbb dah penat berlaga punggung kaki kepala dok dalam umah sewa sekarang......hehe.....

Tayangan menu sebentar ya.....yang mudah dan simple sahaja.....


~Ayam Masak Kicap Manis~

2 dada ayam (dipotong kecil2)

Hiris halus
2 inci halia
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Sedikit air
Kicap Manis
Sos Tiram
Karot - dipotong panjang
Lada Benggala - potong dadu

Ayam diperap dengan sedikit garam dan digoreng sebentar hingga hampir masak.  Kemudian masukkan bahan hirisan tadi.  Kemudian masukkan air.  Masukkan kicap dan sos tiram secukupnya.  Masukkan karot dan lada benggala dan biarkan hingga masak.  Angkat.

1 comment:

Lizan said...

meriahnya lauk kicap ko... nnti kalau kunci rumah jgn lupa invite aku ya.. email aku : luckylizan@gmail.com.. aku suka skodeng blog ko nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...