Tuesday, June 16, 2015

Berkebun Di Kebun Mini

Al kisahnya kebun mini tumpang tanah depan umah je......hehe.....dari dibiarkan lalang tumbuh, ada baiknya le tanam le apa2 yang patut.....banyak jugak kegunaannya nanti....kebun lama dah tak bersentuh, lalang tumbuh melata....buat projek ngan anak2....berpeluh2 jugak.....itu pun belum abis lagi kemas....sambung lagi nanti.....


Yg melata tumbuh adalah pokok kari.....dari satu pokok besar lepas tu habis satu kawasan tu penuh ngan anak2 pokok kari nih.....makan pun tak abis.....dah tak tahu nak simpan ke nak buang....banyak sangat le pulak....di sebalik timbunan lalang, bila dah clear baru nampak pokok daun kunyit tumbuh segar dah...sebelum ni hampir2 tak mau hidup.....sebelahnya ada pokok limau nipis kalu tak silap.....sbb pokok limau purut daunnya lain sikit, dah ada tumbuh besar dah kat depan porch....pokok betik pun ada, pokok serai pun ada, kepala pandan pun ada.......seronok lak tanam pokok2 gini dr tanam bunga la nih...nak kena cari tanah buat next projek menyemai lak....


Nah....sekarang dah clear......letak2 bata2 bagi mcm pagar mcm taman gitu kiki.....tak de le risau sikit nak masuk kebun, maklum le..umah tepi bendang.....cik U pun bnyk kat sini....jadi kena hati2.....itu pokok durian belanda...baru nak belajar berbuah....n sebelahnya pokok mangga......lajak lagi yg tak duduk dlm kawasan yg kena lingkung tu pokok harum manis......yg nampak daun terjuntai ni pun harum manis tp rasanya tak boleh survive lama dah lepas patah aritu.....sbb batangnya aje yg ada, kurus sangat nak tampung berat dahan....sayang pokok dah tumbang masa berbuah lebat aritu.....




Ini kumpulan dalam pasu....ada yg baru dialih.....ada pokok cili padi, ada lagi pokok kari, ada pokok lada bengala.....ada daun kunyit yg tanam balik sbb tercabut masa mengemas kebun tuh.....ada pokok rosemary ngan pokok pudina....yg dalam polibag tu buah2 pelam baru try nak semai....tak tahu menjadi ke idak.....


Hah....yg ni special....tu pun tak tahu leh hidup lama mana.....sbb baru rembat dari cameron hehe.....semangat tngh datang, nanti sambung lagi....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...