Monday, January 21, 2013

~Macaron~



Macaron....akhirnya ya.....saya ni dah masuk tahap surrender dah nak buat....tp baby suka le pulak makan.....tahu dah....sbb benda ni manis sangat2....dia je yang boleh harap nak telan....orang lain sori le.....tak leh nak ngap pun.....saya buat jugak demi dia, ni pun dia suruh saya buatkan lagi....adus.....rasanya tunggu angin rajin datang le....saya dah masuk tahap tak nak tengok dah macaron ni hehe.....ni le baru ada rupa nak jadi.....bukan pertama kali saya buat, dah berkali2 n dah banyak kali saya rugikan serbuk almond saya ngan putih telur.....



Tapi minggu ni semangat nak buat datang.....tapi saya jenis suka derhaka pada resipi.....suka betul tak ikut step ya.....kiranya ni resipi yang menjadi utk percubaan yang entah ke berapa  kali ni ya....

Resipi kali ni saya dapat dari sini .....

~Macaron~

Bahan
Swiss Meringue Technique
80 gm putih telur
65 gm gula castor

80 gm badam kisar (saya blend sekali saja)
140 gm gula icing (ayak bersama)
1/2 tsp lemon juice (tak dak..saya ganti ngan cuka 2 titik je)

(Step ni saya copy paste dr penyumbang resipi..*yg merah saya ubah suai sendiri)
Alaskan loyang dengan kertas baking (saya buat 2 lapis), gunakan penerap biskut bentuk bulat dan tandakan di kertas baking tersebut dengan mencelup dlm tepung atau coklat dan tekap atas kertas baking. (step ni saya tak buat, saya terus paipkan je...main agak2)
Campurkan putih telur dengan gula kaster dan gaulkan dlm mangkuk dan di dalam bekas berisi air panas sampai gula larut (dan angkat) bahan ni panas suam2 kuku.
Masukkan dalam mangkuk pengadun campurkan lemon juice dan putar dengan kelajuan sederhana sampai medium peak (tak reti nak translate) tanduknye tak tinggi sangat gitula gamaknya kalau nak campur dgn pewarna serbuk boleh lah masa ni
Dah siap bab ni gunakan spatula gaulkan pula dengan serbuk badam dan gula icing sampai rata
jangan terlebih mengaul pulak. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bulat. dan pamkan atas dulang tadi.  Selepas itu rehatkan dulu adunan ni 20-25 (saya tak rehatkan, terus bakar di dalam oven pada rak atas dan guna api bawah sahaja) Panaskan Oven dengan suhu 150C dan bakar selama 12-15 minit bergantung pd oven masing2

 




Ok le tu....kira bagi orang yang selalu fail, saya anggap diri saya dah lulus 20% je le kali ni hehe....nak buat lagi?? Ooo tak tahu le bila le tu.....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...