Tuesday, August 28, 2012

~Hari Raya 2012~

Hari raya dah pun seminggu berlalu....dan rupanya dah hampir sebulan rumah ni tak dikemaskini.....alahai....sibuk betul sampai nak bukak utk update blog pun malas.....tak seronok update blog bila mood tak ada....ni pun tak tahu apa nak citer melainkan sikit coret2 di hari raya ni je.....



Buat rakan2 yang tak sempat saya nak wish2 tu, selamat hari raya ya....maaf zahir batin.....raya kita sebulan jadi belum terlepas lagi kan hehe.....

Senario paling tak seronok di hari raya adalah kesesakan lalu lintas.....adus....mmg tak tahan betul....tp dah agak dah....maklum le.....hampir 600,000 kenderaan membanjiri kelantan dengan anggaran 750,000 warga yang turun balik kampung.....tiap-tiap tahun mmg macam ni le.....sesak bukan sebab apa pun sebenarnya....sebab masing2 ikut angin nak cepat masing2......tengok2 dalam keta berkopiah, ada yang dah tua pun, ada yang bawak bini siap berpurdah....tp attitude....masyaAllah.....mmg dok kat tapak kaki.....saya tak leh nak hormat.....

Jalan sesak hanya disebabkan masing2 melanggar peraturan jalanraya....jalan selorong jadi 2 atau 3 lorong....masing2 memintas ikut lorong kecemasan......dah le pintas, siap buat lane le pulak.....pastu sibuk nak mencelah2 masuk le pulak.....sapa le tak marah kan....kita ni que punya le lama....ikut peraturan....tp ini yang jadi.....ada pulak dengan selamba berhentikan kenderaan sebab nak beli air....ingat keta rosak....sekali bini turun pi beli air.....sempat lagi tu.....ini le masalah masyarakat kita.....mau ikut hati nak je naik lori himpit2 biar dia orang jatuh gaung baru padan muka.....tp tak le sejahat tu kita nih.....perjalanan dari Pasir Puteh nak ke Tanah Merah bermula jam 12.30 tengahari dan sampai di Bukit Bunga sekitar jam 6.30 petang......oooohhh.....perjalanan biasa makan masa cuma 1 jam.....huhu....sabor aje le......


2 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kita pun pernah gak sekali blk kelantan tersekat dlm kesesakan mcm tu... naik kematu punggung dok lama sgt dlm kereta... aduhaiii... mmg penat badan dibuatnya...

Babybatriesyia said...

Ratna : tu le...nina tiap2 tahun mmg tersekat dalam kesesakan....silap pi bertolak tengahari....kalu balik lepas kul 8 mlm insyaAllah jalan clear je....silap planning hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...