~Chocolate Layer Cheese Cake Kukus dan Jamuan Hari Raya Sekolah~

 

 Bila anak2 bagitau hari ini ada jamuan hari raya di sekolah....alamak.....not in the mood of making anything le.....tp dua hari lepas si kecik dah mengamuk sbb dia nak bawak fried hot dog untuk bekpas pagi kat sekolah (saja nak meniru bespren dia, tp kat sekolah tu cikgu dah pesan tak boleh bawak bekpas sbb sekolah tu mmg prepare bekpas untuk budak2, tiap2 bulan kena bayar utk makan2 dia orang), tp saya cakap 2-3 hari ni a bit busy sbb asik tidur lambat....letih nak bangun awal2 sangat hehe....alasan......jadi, bila dia cakap nak bawak kek untuk jamuan, saya dah pening....tak buat kang mengamuk lagi.....baby ni kalu mengamuk mengalahkan orang tua....siap bagi amaran kalu tak buat nanti dia cubit saya.....hehe.....along lak dah siap pesan nak kek coklat....kawan2 dia tahu mama dia buat kek, so dia soh saya prepare kek coklat......

Well....petang tu google2 resipi sbb tak mau buat kek coklat versi dah biasa buat.....beria le copy paste resipi....sekali bila balik umah baru perasan resipi tak print out pun.....adesh.....camne saya nak buat kek versi baru.....pastu menggodek le resipi sedia ada.....saya lupa sapa penyumbang tp saya rasa lebih kurang resipi yang saya copy paste sblm tu.....idea asal dari Munirah rasanya....tp saya tak ikut exactly as recipe....saya buat ikut sedap saya je....this one saya tak bukak untuk order....so kalu nak buat, resipi dah ada....sila buat sendiri ya......versi kukus2 ni not interested kalu orang tempah....untuk info, resipi ni saya double.....loyang 9 in 4 segi.....resipi ni main ingat apa yang buat semalam....tak rujuk resipi so maybe tak ikut susunan resipi asal....

Chocolate Layer Cheese Cake Versi Kukus
Idea Asal : Munirah Baharum
Ubahsuai : Nina

2 cawan gula castor
1 tin susu cair
1 tin susu pekat manis
2 cawan serbuk koko
2 cawan minyak masak (saya guna minyak jagung daisy)

Masak atas api yang sederhana kesemua bahan di atas sehingga sebati.  Matikan api bila semua dah sebati.

8 biji telur Gred B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat

Telur dipukul sebentar dengan whisk.  Kemudian masukkan tepung dan telur berselang seli ke dalam adunan yang telah dipanaskan tadi hingga semua sebati.

Adunan Cheese

500 gm cream cheese
2 biji telur
100 gm gula castor

Putar adunan cheese dan ketepikan.

Sediakan kukusan, 1/2 adunan coklat tadi dikukus terlebih dahulu.  Kemudian, masukkan adunan cheese, teruskan mengukus....akhir sekali leh masukkan baki kek coklat dan teruskan mengukus hingga masak.....saya ambil masa dkt 2 jam untuk menyiapkan mengukus kek nih....





Bila dah masak kek ni bergendang-gendut gitu....so tak leh potong masa panas.....saya simpan semalaman dulu dalam fridge, baru mudah nak potong....



Kek span untuk baby bawak ke jamuan hari raya di sekolah....kakak lak nak bawak biskut2 sahaja....nasib baik ada berbaki biskut raya aritu....



Siap2 potong untuk along bawak ke sekolah......pagi tu along try kek ni....dia kata sedap (or tak sedap eh long.....mama try sedap je....papa pun kali ni rembat makan gak.)....dia tak nak bawak pi sekolah katanya soh simpan di rumah.....dia nak makan......pulak dah.....lepas kena marah, angkut gak pi sekolah.....sapa nak perabih kalu simpan di rumah.....

Tapi my verdict, mmg best!!!  Terangkat gitu......rugi tak buat.....saya pun rugi sbb ni baru nak try.....sblm ni tak minat nak cuba sbb malas nak bereksperimen....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...