~Non Baked Durian Cheesecake~



Non Baked Durian Cheesecake ni buat untuk settle balance durian dalam stok peti ais.....malas nak bakar2 so saya reiki2 jenis kek yang ala bekukan saja.....mudah dan senang kerja.....tebal giler le pulak kek ni sampai terlebih melimpah loyang sbb sepatutnya pakai loyang 8 in jenis tapak loose tp cari punya cari, tapak loyang tu lak ilang ntah ke mana....terjumpa loyang 6 in je yang tapaknya loose.....mana ntah tercampak tapak loyang tu....adeih.....menyusahkan aje.....jadi sumer nampak tebal...abaikan je le ya.....patut kena nipis je pun base tu.....agak sememeh sbb saya  tak sabar nak rasa, tak sempat nak keras pun kek dah kalut2 saya bukak dari loyang.....hehe....

Resipi ni saya google online, dapat dari Wen yang dapat dari Bakericious...very rich nyer rasa kek.....saya modified sikit2 ikut apa yang ada.....sbb malas nak bazirkan durian yang dah thaw sebelum tu....




~Non Baked Durian Cheesecake~

150 gm biskut Marie (resipi asal digestive biscuit)
70 gm butter (cairkan - next time tambah lagi dalam 10 gm sbb berderai)

Filling
*400 gm durian flesh (asal 350 gm sahaja)
*1 sudu besar gula castor
(Masak sebentar kedua bahan ini di atas dapur dengan api kecil hingga panas)

350 gm cream cheese
60 gm gula castor
1 sudu besar gelatin*
3 sudu besar air*
(*campurkan kedua bahan dan biar 5 minit, kemudian double boil di atas dapur hingga jernih/gelatin hancur)
350 gm whipping cream
1 sudu teh esen vanila

Untuk base, mix biskut marie dalam blender n masukkan butter cair.  Tekan di dalam loyang 8 in dan sejukkan di dalam peti ais sehingga hendak digunakan.

Sediakan gelatin terlebih dahulu dan sejukkan.  Putar whipping cream hingga kental dan masukkan sebentar di dalam peti ais hingga hendak digunakan.  Putar cream cheese + gula castor, kemudian masukkan campuran gelatin tadi, gaul sebati.  Masukkan whipping cream yang telah diputar tadi bersama esen vanila.  Tuangkan ke dalam adunan base tadi.  Taburkan hiasan di atasnya ikut kemahuan.  Sejukkan terlebih dahulu di dalam peti ais selama 4 jam atau lebih lama lagi...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...