Thursday, March 21, 2013

~Tiramisu~

Dah lebih sebulan tidak menjengah blog.....not really in the mood to blog at the moment.....so kira takat sebulan sekali update kira ok le tu ya.....setakat untuk tatapan diri sendiri......

Baru2 ni dapat request dari kawan untuk buat Tiramisu.....so ambil kesempatan buat untuk diri sendiri jugak....sedap rupanya.....saya makan n makan tak ingat diri le pulak....anak2 pun suka makan....



~Tiramisu~

Sebiji kek span (saya buat sponge cake in sheet sbb saya nak buat banyak layer)

Bahan Cheese
400 gm cream cheese
130 ml plain yoghurt
250 gm whipping cream
60 gm gula icing
1 sudu besar serbuk gelatin
2 sudu besar air panas (larutkan gelatin bersama air panas, ketepikan)

4 sudu teh nescafe
4 sudu makan air panas (larutkan kedua bahan)

Serbuk koko

Putar cream cheese bersama gula icing hingga sebati.  Masukkan plain yoghurt dan whipping cream.  Putar hingga kembang.  Masukkan campuran gelatin tadi dan sebatikan lagi.

Cara susun : Mula2 letak lapisan kek yang pertama, sapukan dahulu dengan air nescafe tadi, sapukan campuran cream cheese tadi dan ayak serbuk koko, dan ulang melapis hingga selesai.  Simpan dahulu di dalam peti ais selama 4 jam atau lebih sebelum dipotong.

**abaikan rupa kek yang sememeh sbb saya layer kek dalam tupperware.....yang penting sedap....






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...