~Masih dalam mood raya?~



Hari ini hari raya ke empat.....mood raya aku dah tak ada actually......dah siap masuk opis dah pun......kedai2 makan sumer tak bukak, opis pun lengang, satu keta pun takdak.....kat opis cuma ada 2-3 orang je......tak tahu lak nak buat apa.....nak buat rajin pun tak guna gak.....jadi buat malas je le.....hehe.......

First pic tu gambar hari raya pertama, kali ni raya tak pakai baju raya, just santai2 sahaja sbb lepas en hubby balik sembahyang raya terus ke rumah biras dulu sebelum ke kubur arwah pak mentua.....then dari sana terus balik ke Kelantan.....senyap sunyi je jalan.....kan ke seronok tuh.....org lain sibuk dok jalan dari rumah ke rumah, kita lak baru nak balik kg.......tahun ni gak le aku tak buat nasi dagang sbb beras tak dak dan sebab kalut nak balik kg.....jadi pagi2 buta tu aku bangun siapkan nasi putih ngan ayam masak merah, potong2 lemang ngan serunding.....pack2 masuk bekas, bukan buat makan pagi raya tp buat bekal on the way balik kg nanti....ye le....pagi2 raya mana ada kedai bukak, mana nak makan nanti.......kan?   Maka berkelahlah kami di RnR sambil makan nasi berlauk ayam masak merah pada tengahari tu......lapar punya pasal abis lauk2 kena sental.....



Yeah.....dah sampai kelantan......letih le pulak......malam tu mak bawak budak2 ke rumah makcik....aku ngan en hubby dah flat dah.....tak larat........esoknya baby lak demam......sib baik le mini market kat bandar PP dah bukak......cari ubat demam.....silap lak lupa bawak.....kedai2 lain sumer tutup kali nih......

Petang tuh ajak mak ngan adik2 ke KB, tapi tak sempat ke rumah tok....jadi ajak ke umah Uncle (adik mak) dekat Melor......on d way balik, en hubby lak lapar......cari punya cari kedai makan tak bukak....dah tengah malam dah pun......kedai2 yg bukak lak melimpah ruah ngan manusia.....ish....ish.....meriah kedai2 makan yg bukak time raya nih.....then drop anak2 balik dok ngan mak kat umah dulu, dah tengah malam takut budak2 penat......aku kuar balik ngan en hubby cari kedai.....ooo sib baik jumpa satu kedai makan nih.....tak jauh dr umah aku pun...en hubby order nasi, siap ngan sup tulang ngan kailan ikan masin.....aku? aku tak lapar le pulak....tp apa kata pekena Sup Belut?  Hehe....kedai2 kat kelantan ni bnyk yg famous ngan belut....sup belut le especially......aku tak pernah makan nih.....dulu2 sebut je Belut rasa geli geleman le pulak......tp malam tu aku cakap kat en hubby....jgn sebut2 belut k....aku nak try makan nih.....kita buat2 tak perasan tu belut......kahkahkah.....srup....srup.....aiseh....sedap le pulak nih.....aku hirup sup belut, ngan belut tu sorang2 je.......waaa.....lenkali leh makan lagi......mesti....mesti......



Orait le.....raya ketiga pagi tu aku dah bertolak balik ke Perlis......beras nasi dagang aku dah siap2 pesan kat mak tolong belikan....nanti aku nak buat utk sendiri makan.....hari raya 3x pekena nasi dagang.......mak simpan dah siap2 untuk kita orang makan......

Sebelum sampai Perlis, singgah ke Pendang dulu.....ada acara famili belah suami tiap2 tahun bertukar rumah berkumpul......jalan dah sikit jem dah tp still ok lagi le....hmmm.....takdak apa2 sangat le pasal raya nih......baju raya anak cuma sempat jahit sepasang sorang je......buat kelam kabut ngan leher2 baju pun silap potong....kahkahkah.....dr baju kurung jadi baju kedah.......tahun depan kena pose betul le dr ambik order.....serik dah rasanya......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...