Followers

Monday, July 23, 2012

~Puding Buih Tembikai~



Tak lengkap le kan buka puasa kalu tak de kuih muih kan....beza kali ni saya buat puding buih ni je...ni kegemaran saya sebenarnya.....tapi masih tak bape nak jadi sikit sebab saya nak cepat2 buat jadi bahagian agar2 separuh turun ke bawah  huhu......anyway sib baik bahagian buihnya masih tebal.....maybe next time leh try lagi......macam makan kapas je....best....

~PUDING BUIH TEMBIKAI~

25 gm serbuk agar2
4 biji putih telur
350 gm gula castor - next time leh kurangkan, sedikit manis
1 liter air
Pewarna merah/hijau
Kismis sebagai biji

Masakkan serbuk agar2, air dan gula castor hingga mendidih.  Tutup api.  Putih telur tadi diputar hingga jadi meringue (bila angkat tak jatuh).  Masukkan 1 senduk serbuk agar2 tadi ke dalam meringue dan kacau perlahan2 hingga ia sebati, kemudian, campurkan semua agar2 hingga semua bahan sebati.  Basahkan loyang separuh bulat dan tuangkan adunan tadi.  Pewarna merah digunakan untuk mengisi tengah loyang dan kacau2 sebati tanpa menyentuh loyang.  Bila dah keras, keluarkan dan warnakan luarnya hijau sebagai kulit kemudian sejukkan semula.  Biji boleh guna kismis atau agar2 hitam.

4 comments:

Qasey Honey said...

aduhhhh mgancamnye...sbijik macam buah betulll punya...tliur dbuatnye dgn kalernye tu...slmt bpuasa

Babybatriesyia said...

Qasey Honey : hehe....tq dear.....dah potong gitu mmg rupa dah semacam tembikai....sib baik hidang buka tu ada buah tembikai sekali....kalu dak mesti anak2 tak tahu tu cuma puding hehe....

Lizan said...

ohh..camtu buatnya..... patutlah bila makan rasa macam buih2 gitu.. tak la pulak hanyir ek walau tak guna esen .. tapi nak kena beli loyang bulat dulu nih..kang tak lawa kang mcm puan nina punya...hehe

Babybatriesyia said...

Lizan : ala...apa le yg lawa....aku pun pestime buat.....cuma aku rasa gula tu kena kurangkan sikit....manis....dan next time nak buat kena slow n steady tak leh campak2 sumer sekaligus....jgn tiru aku hahaha.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...